Švedska banka “Swedbank” upletena u veliko “baltičko” pranje novca?

Dodajte komentar

Švedske vlasti pretražile su sjedište jedne od najvećih banaka u toj zemlji, Swedbank, kao dio istrage o tome da li je povezano sa skandalom velikog pranja novca u baltičkim zemljama.

Švedska agencija za privredni kriminal izvijestila je da tužilac Thomas Langroth istražuje da li 15 najvećih dioničara “Swedbank” ima informacije o povezanosti tih banaka s pranjem novca prije nego što je švedska televizija objavila skandal, izvijestio je AP.

Televizija je emitovala da su korisnici tih banaka imali mogućnost da prenesu najmanje 4,3 milijarde dolara između Swedbank i danskih banaka u Estoniji.

Estonija je naložila danskoj banci u zemlji da povuče svoju filijalu jer je priznala da su velike količine novca oprane.

“Swedbank” je potvrdila da je agencija za privredni kriminal pretražila sjedište banke, ali da nisu informisani da li su optuženi za kriminal, prenosi Reuters.

Pod pritiskom domaćih i stranih finansijskih službi i zvaničnog Brisela, “Danska banka” je prošle godine priznala da je njena filijala u Estoniji između 2007. i 2015. godine “oprala” kroz više 6.200 sumnjivih transakcija više od 200 milijardi eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *