Nedjelja i praznici biće neradni, osim za apoteke, trafike, pekare…

Dodajte komentar

Odbor za ekonomiju prihvatio je predlog izmjena zakona o trgovini koji predviđa da trgovine neće raditi nedjeljom i državnim praznicima, čime će taj zakon biti na dnevnom redu narednog zasjedanja Skupštine.

Na zahtjev poslanika Borisa Mugoše (SD) i Predraga Sekulića (DPS) odlučeno je da se izmjeni predlog ministarstva ekonomije tako što će iz njihovog predloga toga člana iz rečenice biti izbrisan dio teksta o izuzecima koji se nalaze u zagradi. Time će izuzeci biti precizno određeni samo podzakonskim aktom kojeg Vlada treba da donese u roku od 60 dana nakon usvajanja zakona. U zakonu će ostati samo da će nedjeljom i državnim praznicima moći raditi trgovine koje prodaju robu neophodnu za svakodnevni život građana. Ministarstvo je u zagradu stavilo “apoteke, pekare, benzinske stanice, pijace, trafike za prodaju štampe, cvijećare i slično”.

Direktorica direktorata za unutrašnju trgovinu u ministarstvu Biljana Jakić kazala je da su zbog interesovanja htjeli da u zakon stave izuzetke, ali da prihvata ako poslanici žele da se dio u zagradi izbriše.

Boris Mugoša je kazao da nabrajanje nije potpuno jer se završava sa “i slično” zbog čega se u izuzetke mogu svrstati mnogi drugi, već da je bolje da se u podzakonskom aktu sve jasno precizira.

On je upozorio i da se zakonom o državnim praznicima predviđa da su oni neradni, kao i da se zakonom o radu predviđa da je nedjelja neradni dan, zbog čega treba paziti da se isto pitanje u različitim zakonima ne definiše na drugačiji način.

Mugoša je pitao i da li je rađena analiza i da li postoji bojazan da zbog neradne nedjelje bude smanjen broj zaposlenih u trgovini.

Jakić je kazala da imaju mišljenje Unije slobodnih sindikata da sada u trgovinama ima manjak radnika i da oni ne očekuju smanjenje broja zaposlenih.

Odbor trgovine Privredne komore tražio je da se zakonki uredi da nedjelja i državni praznici budu neradni. Podzakonski akt će ministarstvo donijeti u roku od 60 dana. Jakić je juče nagovjestila da će izuzeci biti samo apoteke, pekare, benzinske stanice, pijace, trafike za prodaju štampe i cvijećare. Do sada je u javnosti bila dilema da li će nedjeljom moći da rade tržni centri i trgovine unutar turističkih centara tokom sezone, ali se to sada ne pominje kao mogućnost.

Predlog izmjena zakona o trgovini predviđeno je da kazna za rad nedjeljom i praznikom bude od 1.000 do 10.000 eura. Predlogom se dijelimično mijenja još nekoliko odredbi zbog ukidanja biznis barijera i potrebe usklađivanja sa standardima EU.

Odbor za ekonomiju prihvatio je izmjene zakona o porezu na nepokretnosti, koje je predložila grupa poslanika. Ispred te grupe poslanica DPS-a Jovanka Laličić je kazala da je postojala inicijativa upućena Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti dijela tog zakona, zbog čega su u saradnji sa Zajednicom opština precizirali neke članove kako bi izbjegli mogućnost da budu proglašeni neustavnim.

Prihvaćen je i predlog izmjena Zakona o efikasnom korišćenju energije zbog usklađivanja sa direktivama EU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *