Naslovne strane dnevnih novina za 28. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Bolje regulisanje DOO i holdinga

Nacrt zakona o privrednim društvima donijeće izvjesne novine u smislu novog administriranja i troškova, iako ima prostora da se dodatno urede novi oblici udruživanja kakavje holding i bliže definiše društvo sa ograničenom odgovornošću, ocijenjenoje na okruglom stolu koji sujuče organizovali Montenegro biznis alijansa (MBA) i Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj (IPER). Predstavnik MBA Rade Bojović kazao je da je ovaj zakon jedan od najznačajnijih u svakoj državi.

Plate smanjuju kroz koeficijente, poreze plaćaju na minimalac

Poslodavci često ne poštuju kolektivne ugovore odnosno ugovor o radu, noćni rad, obračun i isplate zarada, dnevni, nedjeljni i godišnji odmor i na taj način zakidaju zaposlene, kažu u sindikatu. To potvrđuje i rutinska kontrola inspekcije iz koje je Pobjedi rečeno da je samo u prošloj godini otkriveno 137 nepravilnosti kod 116 kompanija.

Lovćen invest vodi dva spora protiv glavnog gradaTraže deset miliona eura odštete

Kompanija Lovćen invest koja tuži glavni grad i Agenciju za razvoj i izgradnju Podgorice trebalo bi da se izjasni da li traži da se tuženi obavežu da postupe po sudskom poravnanju potpisanom prije deset godina ili naknadu štete zbog neispunjenja obaveza. Ovo je naložila sutkinja Nataša Bošković u sporu koji je krenuo ispočetka pred Privrednim sudom, nakon što je Apelacioni ukinuo prvostepenu presudu kojom je tužba Lovćen investa odbačena.

Vijesti

Dan

Posao dogovorili Milo i Berluskon

Odbjegli bankar Duško Knežević kazao je da su Milo Đukanović i nekadašnji italijanski premijer Silvio Berluskoni dogovorili da italijanska kompanija A2A otkupi akcije Elektroprivrede (EPCG) prije nego što je realizovana privatizacija te firme. Knežević je to saopštio za italijansku istraživačku organizaciju – IRPI, čije pisanje su prenijele i italijanske novine “II Fatto Quotidiano”.

Pokrenuti istragu

Iz DEMOS-a, na čijem je čelu Miodrag Lekić, juče su saopštili da nakon najnovijih nesumnjivih dokaza .
o zloupotrebama sredstva iz Abu Dabi fonda, koji su prezentovani u emisiji “Mehanizam, crnogorska javnost očekuje hitnu reakciju tužilaštva i pokretanje istrage u vezi sa ovim slučajem. Navode da treba da se “razgrnu perja iz Abu Dabi fonda.

Mijenjaju zakon da sakriju vlasnike kompanija

Vlada je predložila novi Nacrt zakona o privrednim društvima kojim se dodatno uskraćuje pravo javnosti na informisanje od javnog značaja i kojim se onemogućava efikasno i nesmetano kontrolisanje rada javnih funkcionera i njihove imovine. Radi se o novim zakonskim rješenjima koja omogućavaju nadležne u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) da sakriju identitete vlasnika, izvršnih direktora i ovlašćenih lica u kompanijama registrovanim na teritoriji Crne Gore.

Dnevne novine

Stiglo devet zahtjeva za izgradnju solarnih elektrana

Ministarstvo ekonomije je, od stupanja na snagu novog Zakona o energetici 2016. godine, primilo devet zahtjeva za izgradnju solarnih elektrana, saopšteno je Dnevnim novinama u tom resoru. Preostala tri zahtjeva odnosila su se na rekonstrukciju dvije i izgradnju jedne male hidroelektrane (mHE).

Devet miliona za povezivanje skijališta na Bjelasici

Vlada je raspisala tender za idejni i glavni projekat, te izgradnju šestosjedne žičare koja će povezivati skijališta Kolašin 1600 i Kolašin 1450, a biće otvoren do 8. maja ove godine. Kako se navodi u dokumentu koji je objavila Uprava javnih nabavki, isklopiva šestosjedna žičara tipa K7 treba da bude projektovana u skladu sa postojećim skijalištima na dvije atraktivne lokacije na Bjelasici, i funkcionalno ih poveže u jedinstvenu cjelinu. Procijenjena vrijednost izrade dva projekta i same žičare je devet miliona eura. Tenderska komisija vrednovaće predloge, kao i uvijek, po kriterijumu ekonomski najpovoljnije ponude, pa tako podkriterijum za najnižu cijenu nosi čak 80 od ukupno 100 bodova.

Do ljeta 1.100 novih turističkih oznaka

Podgoričko preduzeće Crnagoraput angažovano je za izradu oko 1.100 novih vertikalnih znakova turističke signalizacije, koje će do ljeta postaviti širom Crne Gore. U pitanju je signalizacija na dvije od četiri panoramske rute Kruna Crne Gore koja povezuje centralni i sjeverni dio zemlje, te more i visine u priobalnom pojasu kao i na putevima koji ih povezuju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *