Islandska “loukost” aviokompanija prestala s radom

Islandska niskobudžetna aviokompanija „Vau er“ (WOW Air) saopštila je danas da prekida aktivnosti i otkazuje sve letove, a ta odluka će pogoditi hiljade putnika na dva kontinenta.

„WOW Air prekida operacije. Svi letovi kompanije su otkazani. Pogođeni putnici treba da provjere raspoložive letove sa drugim aviokompanijama“, navodi se u saopštenju.

Aviokompanija koju je osnovao preduzetnik Skuli Mogebnsen počela je da radi 2012. i brzo se proširila, prenosi agencija AP. Ona se specijalizovala za jako jeftine letove između Severne Amerike i Evrope, i letjela je do 27 aerodroma uključujući Vašington, Njujork, Pariz, London i centralu Rejkjavik. Kompanija koja je prevozila više od trećine putnika na Islandu više nije imala investitora koji bi mogao da joj pomogne da se izbavi iz finansijskih teškoća kada se druga islandska kompanija Ajslander (Icelandair) povukla iz pregovora.

Kompanija je pokušala da postigne dogovor sa kreditorima da pretvori dug u kapital. U ponedeljak je postignut dogovor o konverziji 49 odsto duga kompanije ali je trebalo naći sredstva za preostalih 51 odsto da bi se izbjegao bankrot, prenosi agencija Frans pres.

U prvih devet mjeseci 2018. godine kompanija je prijavila gubitak, prije poreza, od gotovo 42 miliona dolara (37 miliona evra).

Check Also

Učiti od Alibabe: Kreiranje vrijednosti u digitalnoj ekonomiji

Nove ideje pretvorene u vrijedne inovacije oduvjek su bile način kako unaprijediti poslovanje i odbraniti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *