Prosječna plata na Wall Street-u preko 420 hiljada dolara

Prosječan bonus plaćen trgovcima na Volstritu pao je za više od 30.000 dolara, uprkos skoku profita od 11 posto u industriji hartija od vrijednosti, navodi se u danas objavljenom izvkeštaju kontrolora finansijskih poslenika države Njujork.

Prema procjeni kontrolora Tomasa DiNapolija prosječan godišnji bonus isplaćen zaposlenima u industriji hartija od vrijednosti pao je u 2018. godini za 17 posto na 153.700 dolara, sa 184.400 dolara prethodne godine, izvještava agencija AP.

Procjena kancelarije državnog kontrolora o bonusima isplaćenim na Volstritu u periodu od decembra do marta služi kao pokazatelj o tome kako funkcioniše industrija finansijskih usluga. Poreskim upravama grada i države Njujork takođe služi da steknu predstavu o tome koliko poreskih prihoda mogu da očekuju od milijardi dolara bonusa koje brokerske kuće plaćaju zaposlenima.

Profiti brokersko-dilerskih firmi, članica Njujorške berze, iznosili su ukupno 27,3 milijarde dolara u 2018. godini u odnosu na 24,5 milijardi dolara godinu ranije, uprkos turbulencijama na berzama krajem godine, navodi se u izvještaju.

“Profiti su porasli 2018. godine, i gotovo su se udvostručili od 2015. Bonusi su prošle godine opali, ali je njihov prosječan iznos još uvijek dvostruko veći od prosječne godišnje plate ostatka radne snage u gradu”, rekao je DiNapoli.

Rast bonusa od 18 posto u 2017. u odnosu na prethodnu godinu dijelom je rezultat izmjena federalnog poreskog zakona, koji je podstakao brokerske kuće na Volstritu da isplatu bonusa za 2018. godine premjeste u decembar 2017., dodao je DiNapoli.

Još jedan faktor koji je uticao na niži prosječan bonus u 2018. godini je otvaranje novih 4.700 radnih mesta u gradskoj industriji vrijednosnih hartija, što znači da je ukupan fond sredstava za bonuse dijelio veći broj zaposlenih, naveo je on.

Broj radnih mjesta u industriji hartija od vrijednosti je, kaže, premašio 181.000 prošle godine.

U izvještaju se navodi da je prosječna plata zaposlenih u ovoj industriji, uključujući bonuse, u Njujorku iznosila 422.500 dolara 2017. godine, što je posljednja godina za koju su dostupni potpuni podaci. To je za preko pet puta više od prosječne plate u privatnom sektoru u Njujorku, rekao je DiNapoli.

Check Also

Novi rekord Dow Jonesa, rastu azijske berze

Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones dostigao istorijski rekord, dok je Nasdaq indeks …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *