Nekome će struja biti dva odsto jeftinija, nekome šest odsto skuplja

Dodajte komentar

Od 1. maja EPCG prvi put omogućava kupcima da, u zavisnosti od načina potrošnje, odaberu najpovoljniji od četiri tarifna modela snabdijevanja. Na taj način ćemo stimulisati energetsku efikasnost i doprinijeti smanjenju budžetskog opterećenja kupaca, koji će moći jednom u toku kalendarske godine da izaberu model.

Informaciju o tome koji model najviše odgovara njihovom načinu potrošnje mogu da dobiju na šalterima u opštini ili besplatnim pozivom na broj kol centra 19100. Na veb portalu EPCG već je postavljen kalkulator, a u pripremi su i flajeri sa svim relevantnim informacijama za kupce, kazao je Pobjedi rukovodilac FC Snabdijevanje u EPCG Nikola Bezmarević.

Istakao je da će pratiti iskustva u primjeni modela i uz uvažavanje sugestija potrošača praviti eventualne izmjene ili uvesti nove tarife.

“Radi se o korekciji cijena između dva odsto popusta i šest odsto povećanja. Određene grupe potrošača neće ni osjetiti povećanje. Za 60 odsto kupaca koji troše do 300 kWh mjesečno potrošnja će se u okviru plavog modela obračunavati po dva odsto nižoj cijeni od trenutne, dok kod ostalih modela neće biti drastičnog rasta cijena. Recimo, ako vam je račun u januaru bio 47 eura, sada će biti 48 eura. A ako ste jedan od 200.000 članova Zlatnog tima, uz popust od 13 odsto gotovo da nećete osjetiti povećanje”, dodao je Bezmarević.

Korekciju cijene neće osjetiti ni 18.000 korisnika subvencije Ministarstva rada i socijalnog staranja.

“Ne uzimajući u obzir vikendice i prazne stanove i kuće tj. neočitana mjerna mjesta, prosječan račun u 2018. bio je 34 eura za domaćinstva. Dakle, više od pola godine 60 odsto domaćinstava imalo je račun manji od 30 eura. Ako se opredijele za plavi tarifni model, račun će im biti manji u odnosu na 2018. godinu”, navodi on.

Do povećanja cijena i uvođenja tarifa došlo je jer je cijena električne energije na referentnoj berzi u Mađarskoj (HUPX) u posljednje dvije godine u stalnom porastu.

“Prosječna definisana cijena za 2019. godinu je 65 eura po MWh. Cijena energije u osnovnom modelu za domaćinstva u Crnoj Gori iznosi 42 eura po MWh, a sa uračunatim popustom od 13 odsto za redovne platiše, kojih je 200.000, cijena je 37 eura po MWh, znači upola manja od prosječne za ovu godinu. Pojedinci, koji ne poznaju kretanje tržišta energije, koriste dnevne informacije o cijeni energije sa berze i time zbunjuju javnost. Cijene su uvijek znatno niže u proljeće i jesen, kada su dotoci veliki, a potrošnja manja”, objašnjava Bezmarević.

On tvrdi da struja u Crnoj Gori ipak nije najskuplja u regionu.

“Hrvatskoj, na primjer, skuplja je 30 odsto. Crna Gora posljednjih godina prosječno uvozi 500 GWh. U Srbiji i BiH, situacija je drugačija, jer imaju uravnoteženu potrošnju i proizvodnju. BiH izvozi 25 odsto energije. Hrvatska je u sličnoj situaciji kao Crna Gora i uvozi četvrtinu po trošnje, uz 30 odsto veću cijenu”, objašnjava Bezmarević.

Prema njegovim riječima, za domaćinstva u crnoj gori cijena struje je skoro ista kao 2009. godine kad je bila 9,89 euro centi po KWh, a sada bi sa novim cijenama bila 9,96 eura.

“Dakle, EPCG pri utvrđivanju cijena pokušava da nađe balans između tržišne valorizacije i materijalne mogućnosti kupaca, a cijena kod nas je polovina prosječne cijene u EU. U javnosti se priželjkuje novi snabdjevač, ali oni smatraju da zbog niske cijene nema uslova za suštinsko otvaranje tržišta i pojavu tržišne konkurencije. Pošto je tržište otvoreno za domaćinstva od 2015, a za kompanije i ranije, pitanje je zašto elektroprivrede regiona, koje imaju nižu cijenu od naše, ne prodaju nama svoju energiju po našim cijenama”, zaključuje Bezmarević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *