Aerodromi lani zaradili 10 miliona

Dodajte komentar

Kompanija Aerodromi Crne Gore (ACG) prošle goidine je za duplo povećala ostvarenu dobit i zabilježila novi rekord u obimu prometa u vazdušnim lukama u Tivtu i Podgorici.

“Dobit ACG prije oporezivanja u 2017. godini iznosila je 5.166.058 eura, dok smo lani, prema preliminarnim podacima, ostvarili dobit prije oporezivanja od oko 10 miliona eura, kazao je juče “Vijestima” izvršni direktor ACG Danilo Orlandić (SD).

On je naglasio da će precizan podatak o ostvarenoj dobiti u 2018. moći da saopšti za nekoliko dana, zavisno od obračuna sredstava koja je potrebno rezervisati zbog nekih aktivnih sudskih sporova, ali da se okvirno, dobit kreće oko 10 miliona eura. Na crnogorskim aerodomima tokom 2018. opslužena su 2.454.542 putnika što predstavlja rast od 12,4% u odnosu na prethodnu godinu, te 14.731 vazduhoplov, što je 6,5% više u odnosu na 2017. godinu.

Menadžment ACG koji je lani dobio i novi Bord direktora predvođen Dragoljubom Bulatovićem (DPS) tokom 2018. je u žaru političke i ekonomske borbe oko raspisivanja koncesija za davanje aerodroma u 30-godišnji zakup, trpio dosta kritika iz nekih krugova u Vladi zbog navodne neefikasnosti te državne firme u upravljanju vazdušnim lukama, a što je po zagovornicima koncesije glavni razlog zašto bi trebalo ići u taj kontroverzni aranžman. Ministar saobraćaja Osman Nurković rekao je da su Aerodromi zastiđe i da ih zbog toga moraju dati privatniku. Sa druge strane, dobar dio crnogorske stručne i političlke javnosti smatra da upravljanje aerodromima treba zadržati u državnim rukama.

Na to poziva i najznačajniji regionalni vazduholovni analitičar i konsultant Alen Šćuric iz Zagreba koji je detaljno analizirao i poslovno-ekonomske pokazatelje rada ACG u poređenju sa vazdušnim lukama regiona pod državnim ili upravljanjem koncesionara, nakon čega je ACG kao operatera vazdušnih luka u Tivtu i Podgorici označio kao “izuzetno uspješnog.

Iz uprave ACG podatke o prošlogodišnjem rastu prometa objašnjavaju uticajem više faktora: dolaskom novih aviokompanija, otvaranjem novih avio-iinija i dobrom turističkom sezonom.
Nastavljeno je unapređenje saradnje sa aviokompanijama koje su dugi niz godina prisutne na našim aerodromima, a uspostavljena je saradnja i sa novim avio-prevoznicima koji do sada nisu letjeli prema Crnoj Gori, kazao je Orlandić precizitajući da je lani na naše aerodrome dovedeno još osam novih aviokompanija: Tui UK & Ireland, Braathens Aviation, Brusels Airlines, Fan Air, Skyup, Air Alana, Rusline Air i Azerbaijan Air.

U 2018. godini, saobraćaj sa crnogorskih aerodroma se odvijao prema više od 30 država i 68 destinacija.U odnosu na 2017. godinu, Crna Gora je lani preko aerodroma
u Podgorici i Tivtu bila povezana sa 14 novih destinacija: Minhenom,Lajpcigom, Štutgartom, Vroclavom, Geteborgom, Birmingemom, Nantom, Ajndhovenom, Lincom, Bakuom, Rosicama, Popradom, Grodinom i Briv la Gajardom”, naveo je Orlandić.

Posmatrano po aerodromima, u Podgorici je opsluženo 1.208.525 putnika (rast od 14,6% u odnosu na isti period 2017), i 7.915 vazduhoplova (rast od 5,4%). Na Aerodromu Tivat je opsluženo 1.245.999 putnika (rast od 10,3%) i 6.816 vazduhoplova (rast od 7,7% u odnosu na 2017. godinu). Iako je lani ostvario rekordnu dobit, ACG je uspio da realizuje i značajan investicioni ciklus, pa je tako, prema riječima Orlandića, ta firma kroz aranžman sa UNDP-om, uložila 4.501.044 dolara za izgradnju Terminala 2 na Aerodromu Tivat, kao i za nabavku kompletne opreme za nove objekte u Podgorici i Tivtu, uređenje prostora u Tivtu, izradu projektne dokumentacije i slično. Dodatnih 2.363.413 eura ACG su investirali za nabavku nove opreme,redovno održavanje objekata i tehnike i plaćanje raznih usluga. Sve investicije realizovane su isključivo iz sopstvenih sredstava ACG, bez uzimanja kredita.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *