U Crnoj Gori otvoreno 25 novih hotela

Dodajte komentar

Hotelska ponuda u Crnoj Gori od prošle godine je bogatija za 25 novih objekata, koji ukupno imaju 1.985 ležaja, pišu Dnevne novine.

Kako pokazuju podaci Ministarstva održivog razvoja i turizma, među novootvorenim hotelima dominiraju oni visoke kategorije. Čak šest je sa uslugom koja zadovoljava standarde pet zvjezdica, a devet sa četiri zvjezdice. U ukupnom broju novih hotela ovakav smještaj činio je 60 odsto kapaciteta 24 odsto sa pet i 36 odsto sa četiri zvjezdice.

“Broj ležaja samo u hotelima sa pet zvjezdica čini 50,48 odsto, a ležaji u hotelima sa četiri zvjezdice čine 21 odsto ukupnog broja ležaja u hotelima koji su počeli da rade tokom 2018. godine”, precizira se u dokumentu Ministarstva.

S druge strane, u kategorijima koji inostrani turisti na globalnom nivou najviše traže, osam je onih koji imaju tri zvjezdice, a dva sa dvije zvjezdice.

U Ministarstvu smatraju da su rastu strukture smještajnih kapaciteta visoke kategorije, kao najznačajnijeg segmenta turističkog proizvoda, posebno doprinijele brojne stimulativne mjere.

U njih spadaju ukidanje obaveze plaćanja naknade za komunalno opremanje za gradnju hotela sa četiri i pet zvjezdica, smanjenje godišnjeg poreza na nepokretnosti do 30 odsto za hotele sa četiri i do 70 odsto za hotele sa pet zvjezdica na prioritetnim turističkim lokalitetima, te ukidanje obaveze plaćanja uvoznog PDV-a za proizvode i usluge vezane za gradnju hotela sa pet i više zvjezdica, te niska stopa PDV-a od samo sedam odsto za hotelski smještaj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *