Šta krije „psihologija poslovnog autfita“?

Dodajte komentar

Šta ste obukli danas kada ste krenuli na posao? Da li se osjećate dobro u tome? I još važnije, da li se osjećate kao vi? Ova pitanja se mogu učiniti trivijalnim, ali zapravo nisu.

Ono što oblačimo ima veliki uticaj na to kako se osjećamo. I samim tim to utiče na naš posao – na naše samopouzdanje, na našu kreativnost, na mogućnost da se fokusiramo i sarađujemo sa drugima.

„Thrive Global“ i „The Business of Fashion“ sproveli su mini-istraživanje na temu – kako garderoba utiče na posao i naša osjećanja.

Evo šta su saznali:

– Od ispitanika koji su rekli da nisu zadovoljni i ne osjećaju se ispunjenim na poslu, 55 odsto je istaklo da garderoba koju nose na poslu ne predstavlja njih.

– Od ispitanika koji su se izjasnili da su zadovoljni svojom karijerom, 66 odsto je reklo da na poslu nosi ono što izražava njihovu ličnost.

– Više od 80 odsto ispitanika je reklo da „dress code“ na poslu nije više tako „striktan“ kao nekada.

A 49 odsto žena se osjeća nesigurno kada moraju da „ponove“ isti autfit na poslu. Nema ničeg lošeg u nošenju istih komada. Tu, zapravo, nastupaju vaša kreativnost i vaše ideje kako da kombinujete određeni komad u više različitih varijanti.

Kada muškarac ima nekoliko odijela, on vrlo lako može da ih iskombinuje za nekoliko događaja. Međutim, kada su u pitanju žene, situacija je malo drugačija. One osjećaju pritisak da moraju da se pojave u novoj garderobi (koja nije nikad viđena na njima).

Nemojte upasti u tu zamku! U skladu sa vašim vremenom i budžetom, možete da se s vremena na vrijeme pojavite u novom autfitu, ali nema ničeg lošeg ni u kombinovanju starih komada.

Neka istraživanja su pokazala da ljudi, nakon što dožive neku tragediju u životu, imaju tendenciju da biraju garderobu tamnih nijansi. Oblače se tako da bi izrazili svoju melanholiju i teška stanja kroz koja prolaze.

Zato je vrlo važno da s vrmena na vrijeme birate garderobu svetlijih nijansi… nešto što će vam popraviti raspoloženje, jer je dokazano da takvi izbori imaju veliki uticaj na vaše ponašanje i mentalno zdravlje.

Visoke štikle ne moraju da budu obavezne za posao, bez obzira na to koliko ste na visokoj poziciji (osim ako vaša kompanija ne zahteva takav „dress code“). Slobodno možete salonke zameniti udobnijom obućom, i nećete izgledati manje profesionalno.

Izvor: BIZLife/Strani mediji

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *