Bankarski sektor bilježi kontinuirani pad kamatnih stopa i nivoa loših kredita

Bankarski sektor Crne Gore bilježi kontinuirani pad kamatnih stopa i nivoa loših kredita, saopštio je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić  na Klubu guvernera zemalja regiona centralne Azije, Crnog mora i Balkana koji se održava od 24. do 26. marta u Istanbulu.

On je dodao da Crna Gora u kontinuitetu radi na smanjenju internih rizika, dok eksterni rizici imaju poseban uticaj na male i, posljedično, otvorenije ekonomije kakva je crnogorska.

“Na skupu je bilo riječi o globalnim ekonomskim i finansijskim izgledima zemalja regiona, sa potencijalnim eksternim rizicima i izazovima, te mehanizmima za njihovo prevazilaženje. Ocijenjeno je da, uprkos rastućem populizmu i protekcionizmu, postoje eksterni izazovi, koji se odnose na usporavanje globalnog rasta (posebno najrazvijenijih ekonomija), zatezanje odnosa u dijelu spoljne trgovine, neizvjesnost izazvanu pronalaženjem rješenja za BREGZIT i slično”, saopšteno je iz CBCG.

U cilju adekvatnog upravljanja ovim rizicima, koji mogu imati negativan uticaj na finansijske institucije i finansijsko tržište, te time i na finansijsku stabilnost, neophodno je obezbijediti nezavisnost centralnih banaka.

“Nezavisna centralna banka omogućava korišćenje raspoloživih monetarnih instrumenata na efikasan način, ocijenjeno je na skupu”, ističu u CBCG.

Klub guvernera zemalja Centralne Azije, Crnomorske regije i Balkana okuplja dva puta godišnje guvernere i druge visoke zvaničnike iz svijeta monetarne politike i finansija u cilju razmjene mišljenja o aktuelnim temama i daljeg unapređenja međusobne saradnje. Članstvo u ovoj prestižnoj organizaciji omogućava CBCG dalje jačanje regionalne saradnje u monetarnoj, finansijskoj i bankarskoj oblasti i uspostavljanje bližih odnosa sa centralnim bankama iz regiona.

Check Also

Na novom spisku Centralne banke više blokiranih kompanija

Centralna banka (CBCG) objavila je danas novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se …

One comment

  1. Zugic još tu – neka zatvori Atlas i doviđenja!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *