Apple lansirao svoju kreditnu karticu

Dodajte komentar

Apple je lansirao svoju kreditnu karticu koja će biti čvrsto integrisana u njegov mobilni novčanik i obećava da će pomoći klijentima da vode “zdraviji finansijski život”.

Dostupna u SAD-u ovog ljeta, titanijumska Apple kartica je ugrađena u aplikaciju Apple Wallet na iPhone uređajima i mami kupce jednostavnom aplikacijom, bez naknada, alata za finansijsko upravljanje i uz vrhunski nivo sigurnosti i privatnosti.

Tehnološki gigant se udružio sa Goldman Sachs-om i Mastercard-om na novom poduhvatu, koji ga vodi dublje u finansijski život svojih klijenata jer se fokusira na usluge koje generišu naknade.

Korisnici se mogu prijaviti za karticu u Wallet app za nekoliko minuta i početi je koristiti s Apple Pay-om u trgovinama, u aplikacijama i na internetu. Nema godišnjih, kasnih, međunarodnih ili prekograničnih naknada, dok su kamatne stope “među najnižima u industriji”, tvrdi Apple.

Mašinsko učenje i Apple mape se koriste za označavanje transakcija trgovačkim imenima i lokacijama, pri čemu se kupovine automatski organiziraju po kategorijama označenim bojama. Korisnici takođe dobijaju nedjeljne i mjesečne preglede potrošnje.

Kad je riječ o sigurnosti i privatnosti, jedinstveni broj kartice kreira se na iPhone uređaju za Apple karticu i čuva u Secure Elementu uređaja, specijalnom sigurnosnom čipu koji koristi Apple Pay. Svaka kupovina je odobrena pomoću Face ID ili Touch ID i jednokratne jedinstvene dinamičke sigurnosne šifre.

U odnosu na rivale Facebook i Google koji se suočavaju sa problemima privatnosti, Apple naglašava da ne zna gdje je kupac kupovao, što je kupio ili koliko je platio. U međuvremenu, Goldman Sachs se obavezao da neće dijeliti ili prodavati podatke trećim stranama za marketing i oglašavanje.

Za Goldman Sachs, sporazum označava još jedan ulazak na tržište potrošača. Predsjednik uprave David Solomon izjavio je: “Oduševljeni smo što smo partner Apple-a na Apple Card-u, koji pomaže klijentima da preuzmu kontrolu nad svojim finansijskim životima”.

Kompanija govori o atraktivnom programu nagrađivanja, pri čemu korisnici dobijaju procenat od svakog iznosa kupovine kao dnevni keš, koji se svakodnevno dodaje na karticu i može se odmah koristiti za kupovinu putem Apple Pay-a za stavljanje u balans njihove Apple kartica ili slanje prijateljima i porodici putem poruka.

Jennifer Bailey, VP, Apple Pay, kaže: “Apple kartica je dizajnirana da pomogne klijentima da vode zdraviji finansijski život, koji počinje boljim razumijevanjem njihove potrošnje kako bi mogli pametno trošiti svoj novac, i transparentnošću kako bi im se pomoglo da shvate koliko će nešto koštati ako žele da plaćaju tokom vremena i da im se pomogne da plate svoje dugove”, izvještava Indikator.ba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *