Skoro 5000 bankara u EU zaradilo najmanje million eura

Gotovo 4.860 bankara u EU zaradilo je najmanje million eura u 2017. Direktiva 2013/36/EU Evropskog parlamenta i Saveta od 26. juna 2013. godine obavezuje nadzorna tela u EU da obaveštavaju i dostavljaju podatke Evropskom telu za bankarstvo (EBA) o primanjima zaposlenih koja iznose jedan million evra i više u finansijskoj godini.

Na osnovu tih podatak EBA je objavila nedavno godišnji izveštaj o primanjima u finansijskom sektoru koji je pokazao da je broj “milionera” porastao 5,7 odsto u odnosu na 2016. godinu, na spomenutih 4.860. U Hrvatskoj je, na primer, prijavljen samo jedan milioner, koji je za godinu dana primio fiksnu naknadu od oko 513.000 eura, i varijabilni dio isto toliko.

“Riječ je o propisu EU čije zahteve države članice transponuju u svoja zakonodavstva donošenjem odgovarajućih propisa. Narodna banka Srbije ne prikuplja navedene podatke od banaka, s obzirom da ne postoji obaveza dostavljanja tih podataka Evropskom telu za bankarstvo”, navode za Business Intellligence Balkans u Narodnoj banci Srbije.

Check Also

Od 19. jula počinju letovi između Luksmeburga i Crne Gore

Od 19. jula počinju letovi između Luksemburga i Tivta, saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *