Naftni divovi godišnje troše 200 miliona dolara na blokadu zakona protiv klimatskih promjena

Dodajte komentar

Pet najvećih naftnih kompanija na svijetu godišnje potroše oko 200 miliona dolara kako bi blokirale politike vezanu za borbu protiv klimatskih promjena.

Pritom su, navodi The Guardian, Chevron, BP i ExxonMobil vodeći na listi naftnih divova u lobiranju protiv akcija koje se bave globalnim zagrijavanjem. U sklopu toga povećano koriste društvene mreže kako bi oslabili ili blokirali ikakve zakone koji bi im mogli smanjiti profit.

– Naftni giganti javno podržavaju borbu protiv klimatskih promjena, a istovremeno lobiraju protiv ikakvih politika koje bi mogle učiniti nešto po tom pitanju. Zalažu se za niske emisije ugljika, no takve su investicije zasjenjene potrošnjom na širenje njihova poslovanja fosilnog goriva – objasnio je Edward Collins koji je analizirao upravo koliko korporacije troše na lobiranje i oglašavanje te se u sklopu toga pozabavio iznosom potrošnje na klimatska pitanja.

Naime, nakon donošenja Pariškog klimatskog sporazuma u 2015., velike su naftne kompanije izjavile da podržavaju rast cijena ugljika te su čak i pokrenule inicijative koje promovišu uspostavljanje dobrovoljnih mjera za smanjenje emisija ugljika. No, kako je pokazao Collinsov izvještaj, velika je razlika između onog što u tim kompanijama pričaju i onog što zbilja rade.

Tako su pet kompanija koje su izlistane na berzi, ExxonMobil, Shell, Chevron, BP i Total, lani potrošile čak 195 miliona dolara u kampanjama povezanima s klimom, no javnost su pritom obmanjivale o procentu njihovih investicija koji se zapravo odnosi na vađenje nafte i gasa. U 2019. njihove će investicije porasti na visokih 115 milijardi dolara, a samo tri posto tog iznosa biće potrošeno na projekte vezane uz niske emisije ugljika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *