Leonardo DiCaprio investira u alternativu tradicionalnim bankama

Dodajte komentar

Američki glumac Leonardo DiCaprio, poznat kao ekološki aktivista i investitor u različite održive poslove, pridružio se kreiranju alternative tradicionalnim bankama.

Kompanija Aspiration se opisuje kao pružatelj “socijalno svjesnih i održivih bankarskih usluga i investicionih proizvoda” koji klijentima omogućavaju da “zarade novac dok poboljšavaju svijet”.

Za razliku od tradicionalnih finansijskih kuća, Aspiration ne koristi depozite klijenata za finansiranje naftovoda ili pretvaranje korisničkih naknada u finansiranje kampanja za političare, navodi se na internet stranici kompanije.

Koncept kompanije Aspiration je očigledno ubijedio Leonarda DiCapria ne samo da finansijski učestvuje u bankarskoj alternativi, već i da podržava kompaniju kao član savjetodavnog odbora.

U izjavi, glumac je objasnio svoju predanost Aspirationu: “Svake godine, 100 milijardi dolara vrijednih cjevovoda, bušotina i drugih projekata vezanih za fosilna goriva se finansira sredstvima deponovanim u tradicionalnim bankama. Da bismo stvorili dugoročna rješenja za našu planetu, potrebne su nam alternative koje omogućavaju potrošačima da se uhvate u koštac sa klimatskim promjenama u svojim svakodnevnim životima”, obrazložio je DiCaprio.

“Depoziti bez fosilnih goriva su nagrađeni i socijalno svjesni. Ponosan sam što sam dio Aspirationa i njegovog rada da spasimo planetu”.

Za razliku od etabliranih finansijskih kuća, Aspiration se nadovezuje na “efekat zajednice” i fokusira na svijest zajednice i okoliša. Prema njihovim vlastitim izjavama, to također znači da korisnici plaćaju mjesečnu naknadu između 0 i 20 dolara – ovisno o tome što oni sami smatraju “poštenim”.

Trenutno, kompanija tvrdi da ima bazu klijenata od milion vlasnika računa. Svakog mjeseca dodaje se 100.000 novih kupaca, kaže preddsjednik uprave Andrej Černi.

Sa istaknutim licem kao što je Leonardo DiCaprio kao konsultant i investitor, broj kupaca mogao bi se značajno povećati u bliskoj budućnosti.

Sa svojom fondacijom “The Leonardo DiCaprio Foundation”, koja je osnovana 1998. godine, 44-godišnji glumac je dugi niz godina posvećen inicijativama za borbu protiv globalnog zagrijavanja i već je finansirao brojne ekološke projekte. Osim toga, glumac koristi svoje ime oko 20 godina, stalno ukazujući na opasnosti od globalnog zagrijavanja, izvještava Indikator.ba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *