Montenegroberza: Duplo veći promet usljed prodaje korporativnih obveznica Hipotekarne banke,

Dodajte komentar

Duplo veći promet, usljed prodaje korporativnih obveznica Hipotekarne banke, obilježio je ovu sedmicu na Montenegroberzi.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, ojačao je 1,1 odsto na 826,49 poena, a MONEX blago na 10.622,73 bodova.

Promet, realizovan kroz 44 transakcije, bio je duplo veći od prošlosedmičnog i iznosio je 454,73 hiljade eura. Najveći udio u prometu, sa preko 200 hiljada eura, imale su korporativne obveznice Hipotekarne banke. Rasle su akcije Budvanske rivijere 7,7 odsto na sedam eura, a Jugopetrola i Crnogorskog elektroprenosnog sistema po pet odsto na 12,61 euro, odnosno 66,13 centi. Dionice Crnogorskog telekoma ostale su na proš losedmičnom nivou od 1,65 eura navodi se u tekstu.

Trgovano je i akcijama Instituta “Simo Milošević”, Elektroprivrede i Solane “Bajo Sekulić”, koje su koštale 33 eura, odnosno 3,7 eura i dva eura. Trgovano je i dionicama Jadran Perasta, Zetatransa i Plantaža koje su koštele 1,6 eura, odnosno 70 centi i 11,5 centi. Akcije Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG, Vektre Boka i Port of Adrije u petak su koštale 12 centi, odnosno dva centa i 11 centi.

Trgovano i dionicama Trenda

Tokom ove sedmice trgovano je i akcijama fonda Trend, koje su ostale nepromijenjene na 5,31 cent, a objavljena je i informacija da je crnogorski bankarski sistem prošlu godinu završio sa pozitivnim rezultatom od blizu 27 miliona eura, kao i da je 11 banaka zabilježilo dobitak od 53,06 miliona eura, a četiri gubitak od 26,5 miliona eura.

Ključni gubitaši su dvije banke biznismena Duška Kneževića. Atlas banka, koja je u privremenoj upravi, završila je prošlu godinu s gubitkom od 16,4 miliona, a Invest banka Montenegro (IBM) u stečaju, sa minusom od 7,04 miliona eura. U gubitku su bile i Nova i Zirat banka, dok je najveći profit imala Sosijete ženeral Montenegro banka, 10,6 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *