Konačno ćemo imati proizvode kvaliteta EU

Evropske institucije konačno su odlučile da zabrane plasiranje proizvoda dvostrukog kvaliteta na evropsko tržište, objavila je u petak hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

Borzan je u petak izvijestila da su Evropska komisija, Evropski parlament i Evropsko vijeće usaglasili rješenje problema različitog kvaliteta proizvoda na istoku i zapadu Evropske unije.

“Stvorena je zajednička pozicija između triju institucija. Najvažnije je da se zabranjuje praksa plasiranja proizvoda dvostrukog kvaliteta na zajedničkom europskom tržištu”, rekla je Borzan.

“Sve skupa je to završilo sinoć nakon maratonskog sastanka. Zadnji trijalog trajao je preko 10 sati i možemo reći da je to posve logično, jer je to tema koja je vrlo osjetljiva i koja s jedne strane izaziva jake emocije građana koji se osjećaju oštećeno u ovoj priči, ali i emocije velikih igrača na tržištu koji ostaju bez velikog profita zbog promjene prakse”, izjavila je Borzan na novinskoj konferenciji.

U konačnim pregovorima odlučno je kako će se postojeća Direktiva o nepoštenoj poslovnoj praksi nadopuniti zakonom o zabrani dvostrukog kvaliteta proizvoda, a kazna proizvođačima za kršenje legislative za proizvođače bit će do četiri posto ukupnog prometa.

“To je zaista veliki iznos”, kazala je Borzan, objasnivši da se radi o mjeri odvraćanja.

“To je iznos koji će svaki proizvođač svakako uvažiti jer ukupan promet od četiri posto velika je stavka”, smatra hrvatska europarlamentarka.

Socijaldemokratska zastupnica naglasila je i kako postoje određeni izuzeci od primjene ove prakse poput poštivanja nacionalnog zakonodavstva ili iskorištavanja dostupnih lokalnih sirovina, odnosno voća i povrća koje se koristi za industrijsku izradu prehrambenih proizvoda, piše Hina.

“U tom slučaju smatram da je to pozitivno jer potiče lokalno poljoprivredno gospodarstvo i omogućava građanima da zadrže one okuse na koje su navikli kroz čitav svoj život”, smatra Borzan.

Dogovorena je i sigurnosna odredba kojom bi se revizija učinka Direktive trebala provesti do avgusta 2022. godine kako bi se utvrdilo funkcionira li u praksi te treba li unositi dodatne izmjene.

“Iduće sedmice će ovu varijantu, koja je sinoć dogovorena, usvajati Vijeće. Evropski parlament direktivu usvaja na plenarnoj sjednici sredinom aprila čime će proces biti potpuno završen”, zaključila je Borzan.

Check Also

Boeing pronašao prvog kupca za avion 737 Max otkako ih je morao sve prizemljiti

Nakon što je Boeing morao prizemljiti sve svoje modele aviona 737 Max zbog porasta sumnje …

One comment

  1. Necemo mi i dalje imati proizvode kvaliteta EU. Ovo se odnosi samo na zemlje unutar EU, mi cemo i dalje dobijati robu koja ne zadovoljava EU standarde, tj. slabijeg kvaliteta…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *