“Vlada i EPCG da odustanu od poskupljenja struje”

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije Mirko Stanić upozorio je Vladu i Elektroprivredu da ili odustanu od najavljenog poskupljenja struje ili da usvoje izmjene zakona o smanjenju PDV-a na električnu energiju.

“U svakom slučaju, od zahtjeva za smanjenje iznosa koji plaćaju naši građani nećemo odustati”, kazao je Stanić CdM-u.

On podsjeća da je crnogorski građane neprijatno početkom godine iznenadila visina računa za električnu energiju koja je značajno uvećana zbog uvođenja posebne tarife za obnovljive izvore energije (OIE2).

“Kao da davanje novca za porodične i tajkunske biznise u visini koja je često i 10 odsto računa nije bila dovoljna, EPCG je najavila povećanje cijene električne energije za šest odsto, odnosno uvođenje posebnih tarifnih paketa što bi za mnoge potrošače moglo značiti dodatno povećanje iznosa na računu za 2,7 odsto. Kao formalni razlog je poslužilo to što je cijena berze na referentnoj berzi za Crnu Goru, mađarskom HUPX bila u tom momentu bila “za 60 odsto veća” od cijene po kojoj se energija prodaje našim sugrađanima, odnosno kako su nam vješto iz EPCG objašnjavali da je cijena na toj berzi 65 eura za megavat električne energije. Naravno, u društvu koje je elementarno informatički pismeno se ubrzo pokazalo da cijene električne energije na ovoj berzi strahovito osciliraju (i po 25 odsto dnevno), pa je tako prije par dana došla na samo 22 eura po megavatu, dok je prije dva dana ona oko 43 eura za megavat (može se provjeriti svakog dana na sajtu https://hupx.hu/en/ ), te stoga pada u vodu objašnjenje za ovaj rast. Inače je cijena na berzi oscilirala od 22 do 92 eura po megavatu, tako da je jasno da se ne može uzimati kao referentnta vrijednost u određenim danima ili mjesecima”, tvrdi Stanić za CdM.

Napominje kako je danas cijena električne energije na HUPX berzi ispod ili oko vrijednosti koju trenutno plaćaju građani Crne Gore, pa poziva EPCG da donese hitnu odluku o odustajanju od povećanja za odsto, jer formalni razlog, veća cijena na referentnoj berzi – više ne postoji.

“Ukoliko se već toliko upinju da nam objasne kako rade po tržišnim uslovima nek se tako ponašaju uvijek i na istim osnovama, a ne samo onda kada treba povećati cijenu električne energije građanima. Inače bi međunarodna berza bila značajna za crnogorske građane kada bi se uvozile značajne količine električne energije, tj. kada bi uvoz bio toliki da značajno utiče na visinu po kojoj se struja prodaje građanima. Stanje je, međutim, bitno drugačije, opet u korist građana Crne Gore, tj. potrošača u našoj zemlji. Protekle 2018. godine, koja je bila hidrološki povoljna, Crna Gora je izvezla rekordnih 307,8 Gwh (po podacima EPCG), pa je ostvaren suficit električne energije u iznosu umjesto planiranog deficita, tj izvoz električne energije je bio značajno veći od uvoza”, smatra on.

Prema Stanićevim riječjma, ove godine je planirana proizvodnja 3411 Gwh, a naše potrebe su planirane na 3552 Gwh tj. nedostaje i treba da se uveze 141 Gwh što je oko četiri odsto deficita.

“Ukoliko uzmemo u obzir da je prosječna cijena izvezene energije veća od one koja se uvozi (uglavnom noću i vikendima), dolazimo da toga da uvoz tek svakog 25-tog kilovata koji se potroši u Crnoj Gori ne može biti suštinski razlog za povećanje cijene električne energije. Ovo dodatno dobija na značaju kad uzmemo u obzir proizvodnu cijenu kilovata eleketrične energije, pogotovo iz velikih hidroeleltrana koja se kreće od 12 do 16 eu po Mwh, dok je prodajna tri puta viša. Iz navedenog je jasno da Crna Gora pokriva svoje potrebe za energijom iz sopstvenih izvora i nije energetski zavisna, a kada je na godišnjem nivou dobra hidrologija ostvaruje moguće je ostvariti i značajan višak ili profit gledano u finansijskom smislu. Tako je protekla godina bila izuzetno dobra kad je proizvodnja iz HE u pitanju i primarno zbog toga je EPCG ostvarila profit od čak 50 miliona eura, što je vjerovatno rekord kad je ova kompanija u pitanju”, istakao je Stanjć.

Napominje da, kako je više puta iz rukovodstva kompanije i same Vlade ponovoljeno da struja nije socijalna kategorija (nego valjda luksuz?) više je nego jasno da predlog Socijaldemokratske partije o smanjenju stope PDV-a na električnu energiju dodatno dobija na značaju.

“Našim predlogom bi se stopa smanjila sa 21 na sedam odsto, kao što su poslanici vlasti uradili za 15-tak hotelijera prije dvije godine i oni na uslugu u restoranima i barovima plaćaju nižu stopu PDV-a”, zaključio je Stanić u izjavi za CdM.

Check Also

Najavili dolazak turista iz Kazahstana i Jermenije do kraja septembra

Grupa turističkih agencija iz Kazahstana i Jermenije ovih dana boravi u studijskoj posjeti Crnoj Gori, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.