Unija poslodavaca prodala svoj udio u Fondu za solidarnu stambenu izgradnju

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore je razmotrila i usvojila Informaciju o prodaji udjela Unije poslodavaca Crne Gore u privrednom društvu „Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju“. Vlada je prihvatila Ugovor o kupoprodaji udjela i istupanju UPCG iz privrednog društva „Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju“. Ovlastila je Pavla Radulovića, ministra održivog razvoja i turizma, da u ime Vlade potpiše ugovor.

Kako je precizirano u informaciji, UPCG će svoj udio u Fondu od 6,98 odsto prodati za 20.000 eura Sindikatu nikšićke Pivare Trebjesa.

Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju je tročlano društvo sa ograničenom odgovornošću čiji su osnivači i vlasnici Vlada Crne Gore i Savez Sindikata Crne Gore sa udjelom od po 46,51% i Unija poslodavaca Crne Gore sa udjelom od 6,98%. Vlada i Unija poslodavaca Crne Gore su članovi ovog privrednog društva od oktobra 2008. godine.

Unija poslodavaca Crne Gore je sredinom 2017. godine dostavila Vladi Crne Gore i Savezu sindikata Crne Gore, obavještenje o učinjenoj ponudi za prodaju sopstvenog udjela od 6,98% po cijeni od 26.412  eura, po osnovu prava preče kupovine. Vlada Crne Gore, kao član društva, nije iskazala interesovanje za kupovinu udjela u Zakonom propisanom roku, niti je iskazano interesovanje od strane Saveza sindikata Crne Gore, kao ni samog društva– Fonda. Za kupovinu udjela Unije poslodavaca Crne Gore ponudom od 22. januara 2018. godine iskazala je interesovanje sindikalna organizacija Pivare „Trebjesa” koja bi predmetni udio kupila za 20.000  eura.

Unija poslodavaca je nakon prihvatanja navedene ponude uputila zahtjev za izjašnjenje članovima društva za kupovinu udjela u iznosu od 20.000 eura, po pravu preče kupovine. Vlada Crne Gore nije prihvatila ponudu Unije poslodavaca za kupovinu udjela u iznosu od 20.000,00 eura. Ponudu nije prihvatio ni Savez sindikata Crne Gore, kao ni samo društvo-Fond. Shodno navedenom, od strane Fonda, ministarstvu je zatražena saglasnost za realizaciju predložene kupoprodaje udjela Unije poslodavaca, a shodno odredbama Zakona o privrednim društvima i Statutu Fonda.

„U cilju realizacije kupoprodaje udjela Unije poslodavaca od strane Sindikalne organizacije Pivare „Trebjesa” AD Nikšić za iznos od 20.000 eura, Vlada Crne Gore kao vlasnik udjela od 46,51% u ovom privrednom društvu, shodno odredbama Zakona o privrednim društvima i Statutu Fonda, daje saglasnost na: kupoprodaju udjela Unije poslodavaca u Fondu od 6,98%;  istupanje Unije poslodavaca Crne Gore iz privrednog društva „Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju“, Predlog Ugovora o kupoprodaji udjela i istupanju člana društva iz privrednog društva „Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju“ i Predlog statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta „Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju“, navodi se u informaciji koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici.

Kako se navedenim predlaže izmjena člana društva, vrši se i izmjena Statuta društva, a sljedstveno tome i imenovanje članova Odbora direktora. S tim u vezi potrebno je da se Vlada izjasni i o imenovanju predstavnika Vlade Crne Gore u odboru direktora Fonda.

(Analitika)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *