Podmorki kabl gotov do aprila

Dodajte komentar

Završetak radova na izgradnji podmorskog kabla koji će Crnu Goru povezati sa Italijom očekuje se početkom aprila, nakon čega slijede finalna ispitivanja u dijelu postrojenja koja su u vlasništvu kompanije Terna, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nikola Vujović.

Ugovor o gradnji potpisan je u novembru 2010.

On je juče u Skupštini potvrdio ranije najave da se komercijalna upotreba kabla očekuje krajem godine.

“Funkcionalno ispitivanje podmorskog kabla i pripadajuće infrastrukture su u toku, nakon čega slijedi probni rad. Nakon ispitivanja i sprovođenja ostale neophodne procedure, može se očekivati da se sa komercijalnom upotrebom počne u četvrtom kvartalu ove godine”, odgovorio je Vujović na pitanje poslanice DPS-a Jovanke Laličić.

Kako je dodao, izgrađena je trafostanica Lastva, čiji je probni rad u toku, a pri kraju su i aktivnosti na dalekovodu Lastva Čevo koji će trafostanice u Lastvi i podmorski kabl povezati na elektroenergetski sistem.

Podmorski kabl, tvrdi Vujović, učiniće elektroenergetski sistem Crne Gore stabilnijim, dok će napajanje potrošača strujom biti sigurnije i kvalitetnije.

“Benefite će imati građani na sjeveru i primorju, ali i privreda jer se povećanjem prenosnih kapaciteta stvaraju preduslovi za dinamičan ekonomski razvoj”, istakao je Vujović.

Dodao je da će se energetsko povezivanje sa Italijom povoljno odraziti i na prihode države.

“TE je prošle godine proizvela 1.443 gigavat sati ili 38,56 odsto od ukupno proizvedene struje”, odgovorio je Vujović poslaniku DPS-a Filipu Vukoviću koji smatra da ne smijemo biti zadovoljni postojećim blokom TE, jer direktno utiče na nedavno otvoreno poglavlje 27-Zaštita životne sredine

(Dnevne novine)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *