Naslovne strane dnevnih novina za 22. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dan

Država duguje 3,3 milijarde

Ukupan javni dug Crne Gore na dan 31. decembar prošle godine iznosi 3,26 milijardi eura ili 70,99 odsto BDP-a. Uzimajući u obzir depozite Ministarstva finansija, koji uključuju i 38.477 unci zlata, a koji su na kraju 2018. iznosili 276,8 miliona, neto javni dug na kraju prošle godine je iznosio 2,99 milijardi eura ili skoro 65 odsto BDP-a, piše u informaciji o javnom dugu koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici.

Autoput će koštati preko 890 miliona

Projekat autoputa nesporno je među najvećim rizicima za održivost javnih finansija, pa je jasno da će buduće generacije plaćati paprenu cijenu posla koji je ugovoren na neodgovoran i neprihvatljiv način, ocijenila je koordinatorka programa za javne finansije MANS-a Ines Mrdović. Ona je kazala da je premijer Duško Marković u srijedu nevješto pokušavao da ubijedi građane da ih gradnja prioritetne dionice autoputa od Smokovca do Mateševa neće koštati “ni euro više od ugovorene sume.

Stečajna uprava koštala akcionare 2,2 miliona

Trećina oštećenih akcionara Vunka u stečaju podnijela je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv stečajne uprave zbog, kako su naveli, krivičnog djela zloupotreba službenog položaja. Stečajni upravnik Radojica Grba je kazao da je u Vunku sve rađeno po zakonu. Prijavu je u ime akcionara pod nio Rešad Hadžajlić, koji je kazao da je stečajnauprava nezakonito raspolagala imovinom Vunka, zatim da su pretvarali nenovčani dio imovine u novčani i nezakonito trošili sredstva iz stečajne mase, što, kako je naveo, ukazuje i konačan izvještaj stečajnog upravnika.

Pobjeda

Javni dug bez depozita 71 odsto BDP

Javni dugje na kraju prošle godine iznosio 3,26 milijardi eura ili 70,99 odsto procijenjenog BDP, saopšteno je nakon sjednice Vlade kojaje usvojila informaciju o dugu. Uzimajući u obzir depozite Ministarstva finansija, koji uključuju i 38.477 unci zlata, a koji su na kraju 2018. godine iznosili 276,83 miliona eura, neto javni dug je 2,99 milijardi eura ili 64,9 odsto BDP navedeno je u dokumentu.

Partije u crvenom 1,4 miliona

Političke partije u 2017. godini nijesu izmirile ukupno 1,42 miliona eura, od čega najviše SNP 313.402 eura, potom Nova 307.334, Demokratska CG 198.110, DPS 119.604, SDP 99.042, SD 64.060, Ura 61.701, Pozitivna 48.578, DNP 32.069, DEMOS 31.814, PzP 27.351, Demokratska partija 26.688, DUA 24.690, Albanska aleternativa 20.978 i ostalih deset revidiranih stranaka ukupno 45.262 eura, saopštio je senator DRI Nikola N. Kovačević prilikom predstavljanja zbirnog izvještaja o reviziji finansijskih izvještaja političkih partija za 2017.

Sistem stabilan

Guverner dr Radoje Žugić juče je saopštio da rast depozita i kreditne aktivnosti, uz kontinuirani pad kamatnih stopa i loših kredita, potvrđuju da je bankarski sektor stabilan i unaprijeđen. On je na sjednici Savjetodavnog odbora CBCG, čiji su članovi profesori, bivši guverneri iz regiona i bivši članovi Savjeta CBCG, predstavio indikatore bankarskog sektora i ključne aktivnosti koje se preduzimaju sa ciljem snaženja supervizije i unapređenja mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Sjednici je prisustvovao osnivač i direktor Instituta iz Santa Barbare Isak Adižes.

Dnevne novine

Javni dug 3,27 milijardi eura, finansije stabilne

Ukupni javni dug Crne Gore na kraju prošle godine iznosio je 3,27 milijardi eura i činio je 70,99 odsto procijenjenog bruto društvenog proizvoda, navodi se u informaciji Ministarstva finansija. U dokumentu koji je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici precizira se da je neto javni dug 31. decembra bio 2,99 milijardi eura ili 64,97 odsto BDP-a, zahvaljujući depozitima Ministarstva koji uključuju i 38.477 unci zlata u vrijednosti 276,83 miliona eura.

Radovi na podmorskom kablu gotovi do aprila

Završetak radova na izgradnji podmorskog kabla koji će Crnu Goru povezati sa Italijom očekuje se početkom aprila, nakon čega slijede finalna ispitivanja u dijelu postrojenja koja su u vlasništvu kompanije Terna, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nikola Vujović. On je juče u Skupštini potvrdio ranije najave da se komercijalna upotreba kabla očekuje krajem godine.

Ponuda za Institut niska i neprihvatljiva

Demokratski front (DF) pozvao je juče Vladu da odbaci ponudu crnogorsko-češkog konzorcijuma za kupovinu akcija u Institutu “Simo Milošević”, kao uvredljivo nisku i neprihvatljivu. U DF-u tvrde da je ponuda od deset miliona eura za 56,48 odsto akcija Instituta pokušaj pljačke države Crne Gore. Ponudu je dostavio konzorcijum u kojem je firma biznismena Žarka Rakčevića Vile Oliva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *