Monstat: Ekonomija u četvrtom kvartalu porasla 4,8 odsto

Dodajte komentar

Realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 4,8 odsto, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

Direktorica Monstata Gordana Radojević kazala je da je BDP u četvrtom kvartalu u tekućim cijenama iznosio 1,16 milijardi eura.

“U apsolutnom iznosu stvoreno je dodate vrijendosti 68,8 miliona eura više u odnosu na isti kvartal 2017”, rekla je Radojević na konferenciji za novinare.

Kako je dodala, imajući u vidu da je realna stopa rasta BDP-a u prvom kvartalu prošle godine iznosila 4,5 odsto, u drugom 4,9 odsto, u trećem pet odsto i u četvrtom 4,8 odsto, prelimininarna realna stopa rasta ekonomije u prošloj godini iznosi 4,9 odsto.

Radojević je saopštila da su pozitivna kretanja BDP-a u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu rezultat povećane proizvodnje u većem broju privrednih djelatnosti, kao i značajno povećanog izvoza u četvrtom tromjesečju.

“Najznačajniji rast obima proizvodnje u četvrtom kvartalu zabilježen je u sektoru industrije od 17,6 odsto. Proizvodnja prerađivačke industrije zabilježila je rast od 30,9 odsto, a električne energije 15 odsto”, precizirala je Radojević.

Ona je navela da je vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarsva i ribarstva povećana 2,5 odsto u odnosu na isti kvartal 2017.

“U četvrtom prošlogodišnjem kvartalu došlo je do rasta broja dolazaka i noćenja turista, 14,5 odsto, odnosno 15,5 odsto. Po tom osnovu povećan je izvoz od turizma 12 odsto i prema podacima Centralne banke (CBCG) u četvrtom kvartalu iznosio je 71 milion EUR, što je 7,7 miliona eura više u odnosu na isto tromjesječje 2017. godine”, dodala je Radojević.

Ona je saopštila da je pad proizvodnje u četvrtom kvartalu zabilježen u oblasti vađenja rude i kamena, 27 odsto.

“Posmatrano po kategorijama potrošnje BDP-a, vodeća kategorija koja je doprinijela rastu ekonomske aktivnosti jeste izvoz robe i usluga, koji je u odnosu na isti prošlogodišnji kvartal bio veći 17,6 odsto”, kazala je Radojević.

Prema njenim riječima, pozitivan doprinos rastu BDP-a u tržišnim cijenama u četvrtom kvartalu prošle godine dolazi i od naplaćenih poreza.

“Prema podacima Ministarstva finansija, u četvrtom kvartalu porezi su naplaćeni u iznosu od 217,1 milion EUR. Prihodi od poreza na dodatu vrijednost (PDV) u četvrtom kvartalu su povećani 9,2 odsto”, precizirala je Radojević.

Ona je kazala da je inflacija u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila 1,8 odsto.

Monstat će BDP za prvi kvartal ove godine objaviti 21. juna, dok će konačni podaci za prošlu godinu biti objavljeni 27. septembra.

Pomoćnica dirketorice, Branka Šušić Radovanović, kazala je da je stopa nominalnog rasta BDP-a u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila 6,3 odsto u odnosu na isti period 2017.

“BDP u stalnim cijenama za četvrti kvartal prošle godine iznosi 1,14 milijardi eura, što je realno više dodane vrijednosti za 53 miliona u odnosu na isti period 2017”, zaključila je Šušić Radovanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *