Ekonomija eurozone dodatno oslabila u martu

Dodajte komentar

Ekonomske aktivnosti u eurozoni dodatno su oslabile u martu, zakočene kontinuiranim padom izvoznih narudžbi u okruženju političke neizvjesnosti, trgovinskih ratova i Brexita, pokazao je u petak objavljeni izvještaj kompanije Markit.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u eurozoni pao je u martu za 0,6 bodova u odnosu na prethodni mjesec, na 51,3 boda, procijenili su u londonskoj kompaniji za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Ključan je faktor posustajanja ekonomije bio kontinuirani pad izvoznih narudžbi, šesti mjesec zaredom, istču u Markitu.

Smanjuju se i stari poslovi, što signalizira formiranje viška kapaciteta u privredi.

Proizvodni sektor bio je glavni izvor problema s najvećim padom aktivnosti u nešto više šest godina. Uslužni sektor pokazuje nešto veću otpornost, uz tek blago usporavanje u odnosu na februar ali i znatno niži nivo aktivnosti u odnosu na prošlu godinu.

Očekivanja poslovnih čelnika za predstojeće razdoblje dodatno su pogoršana u odnosu na januar, ponajprije pod očekivanim uticajem sniženih prognoza ekonomskog rasta, ističu u Markitu.

U fokusu su bojazni pojačana politička neizvjesnost, trgovinski ratovi i Brexit a ključno je područje očekivane slabosti i dalje automobilski sektor, navodi se u izvještaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *