CEE regija donijela VIG-u 53 posto profita

Dodajte komentar

Austrijska osiguravajuća grupa Vienna Insurance Group (VIG) ostvarila je u 2018. godini dobit prije oporezivanja od 485 miliona eura, a profitu su sa više od pola (53 posto) doprinijele podružnice u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

“Preliminarni rezultati za 2018. godinu pokazuju da smo značajno premašili naše prognoze za sve ključne ciljeve. Stoga to vidim kao obnovljenu potvrdu naše ambicije da se pozicioniramo kao stabilan i pouzdan partner. To se odnosi i na naš fokus na Centralnu i Istočnu Evropu, gdje smo danas vodeća osiguravajuća grupa. U velikim dijelovima CEE regije vidimo stabilan rast i pad nezaposlenosti. Tržišta na kojima poslujemo rastu u prosjeku dvostruko brže od zemalja eurozone”, rekla je Elisabeth Stadler, predsjednica Uprave VIG-a.

Finansijski izvještaj pokazuje da je profit porastao za 43 miliona eura, odnosno 9,7% u odnosu na 2017. godinu.

Najveći dobici zabilježeni su u baltičkim državama, Bugarskoj, Češkoj i Mađarskoj. Rumunija je zabilježila gubitak od oko 74 miliona eura, prvenstveno zbog umanjenja vrijednosti goodwilla u iznosu od 50 miliona eura u drugom kvartalu 2018. godine i rezerviranja za postupke rumunskog Vijeća za konkurenciju.

VIG grupa ostvarila je prošle godine porast obima bruto zaračunate premije na 9,65 mlrd. eura što je za 271 milion eura ili 2,9% više u odnosu na 2017. godinu.

Najuspješniji regioni za VIG u smislu premijskih prihoda bili su Češka, sa povećanjem bruto premije od 81 mil. (+ 5,0%) i baltičke države, sa povećanjem od 48 miliona eura (+ 14,7%). Oko 56% fakturisane premije je generisano od kompanija Grupe u CEE regionu.

Kombinovani koeficijent (P&C) VIG-a iznosio je 96,0%, i pokazuje poboljšanje, dok se pokazatelj smanjio za -0,7 procentna poena u odnosu na 2017. godinu, izvještava Indikator.ba.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *