Sparkasse banka osvaja tržišta regiona

Dodajte komentar

Strateško opredjeljenje Steiermaerkische Sparkasse grupe je ulaganje u region Zapadnog Balkana. Potvrda tome je i nedavna kupovina 74,53% dionica Ohridske banke Societe Generale (OBSG).

Posljednja akvizicija dovodi grupu među vodeće financijske institucije u regionu. Ovo je nastavak strategije koja je usvojena prije dvadesetak godina i koja svoj fokus stavlja na razvoj tržišta i osnaživanje ekonomija zemalja u tranziciji, kažu iz Sparkasse banke.

“Naša matična banka vjeruje u potencijal zemalja Zapadnog Balkana i želi da bude dio razvoja tih ekonomija, a ovom posljednjom investicijom to upravo i dokazuje”, navide iz banke.

Kupovinom dionica Ohridske banke, Steiermaerkische Sparkasse je značajno ojačala svoju tržišnu poziciju u Sjevernoj Makedoniji, te se pozicionirala kao značajna bankarska grupa u zemlji.

“Ovo je potvrda da stojimo kao stabilan partner ekonomiji i stanovništvu na tom tržištu, ali i tržištima ostalih zemalja iz regije u kojima naša grupa posluje”, izjavio je Sanel Kusturica, predsjednik Uprave Sparkasse Bank BiH.

Steiermaerkische Bank und Sparkassen AG je najveća finansijska institucija u Štajerskoj koja uspješno posluje kroz podružnice i u šest zemalja bivše Jugoslavije: Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Osnovana daleke 1825. godine kao prva finansijska institucija u Štajerskoj, danas je moderna banka koja na tržištima na kojima posluje nudi široku paletu finansijskih proizvoda. S ukupnom aktivom većom od 15 milijardi eura i s preko 8352 zaposlenih na 492 lokacija u Štajerskoj i regiji Zapadnog Balkana uslužuje gotovo 2,6 miliona klijenata.

Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *