Profesor sa Harvarda tvrdi – za 10 godina polovina fakulteta neće postojati

Dodajte komentar

Clayton Christensen, profesor Harvard Business Schoola, nedavno je predvidio da bi era tradicionalni fakulteti i univerziteti mogla završiti, tvrdeći kako će online obrazovanje potkopati njihove poslovne modele (jer je i obrazovanje, na posljetku, posao) do te mjere da mnogi neće preživjeti.

Naime, kako online i „hibridno“ učenje nastavljaju s rastom – i kako troškovi tradicionalnog obrazovanja rastu – mnoge institucije će se boriti da, s trenutnim modelom, i dalje ostanu u poslovanju.

Vrijedi li diploma Harvard Business Schoola 400 000 dolara?

Za vrijeme govora na prošlogodišnjem Salesforce.org Higher Ed Summitu, Christensen je rekao kako sticanje diplome HBS – a košta 400 000 dolara te kako nerijetko početni povrat koji studenti mogu ostvarivati nakon što završe fakultet teško može pokriti njihovo ulaganje u samu diplomu.

Naravno, isto je i s drugim fakultetima. Dok su mnogi studenti prvenstveno zainteresovani za znanje koje će dobiti drugi pak svoju diplomu vide kao „kartu“ koja će im osigurati ulazak u svijet odabrane karijere. Međutim, postoje i pojedinci koji sebi nikada nisu mogli priuštiti tu „kartu“ – bilo zbog finansija ili nedovoljno dobrih ocjena u školi – bez obzira na razlog oni ipak ostaju bez diplome, sertifikata i znanja koje im je bilo potrebno i koje su željeli steći. No, i to se počinje mijenjati, a stopa promjene će samo rasti.

Cilj obrazovanja, barem u pogledu karijere, je omogućiti studentima znanje, vještine i barem dio iskustva koje im je potrebno za početak cjeloživotnog procesa postizanja uspjeha u odabranom području. Diploma pokazuje da ste bili sposobni i znali ste kako dda dođete oći do nje, međutim ona ne znači nužno da znate raditi posao za koji ste se školovali. Znanje koje možete primijeniti je važno, vještine koje znate primijeniti su važne, kao i iskustvo koje ste stekli.

Pametni preduzetnici – i osobe zadužene za zapošljavanje kandidata – ne brinu toliko o tome što ste radili na fakultetu već o tome kako možete svoje znanje primijeniti u poslu.

Vrlo je vjerovatno da će uskoro novi obrazovni poslovni modeli koji samo stvaraju studente s diplomom početi da stvaraju ljude sa znanjem. One koji žele da znaju kako nešto napraviti i koji žele učiti na način koji je najbolji za njih.

To je, naime, ono što ljudi koji se nadaju da će postići velike stvari zaista žele kao i ono što poslodavci žele od svojih zaposlenih. Pa se time, možemo reći, postiže tzv. „win – win“ situacija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *