Naslovne strane dnevnih novina za 21. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Rastu svi akcizni prihodi

Ministar finansija Darko Radunović kazao je juče u parlamentu da su prihodi budžeta u januaru i februaru 223,3 miliona eura, 35 miliona više nego u istom periodu prošle godine, a 12,9 miliona iznad plana. Prihod od PDV je 88,8 miliona ili 9,6 miliona više, od doprinosa 58,4 miliona ili 6,9 miliona eura više, a od akciza 28,3 miliona eura, što je na nivou plana, a 1,4 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine.

Pojačana kontrola za sezonu

Uprava za inspekcijske poslove oformila je i ove godine Koordinacioni tim za praćenje pojačanog nadzora u turističkoj sezoni, sa ciljem da se suzbije siva ekonomija i obezbijedi regularno funkcionisanje tržišta robe i usluga. Iz Uprave je saopšteno da je tim povodom održan sastanak direktora Alije Košute sa pomoćnicima i glavnim inspektorima, na kojem je dogovoren plan djelovanja i organizacija rada tokom pojačanog nadzora.

Garantovani depoziti pali na 91 milion

Privremena uprava Atlas banke na odgovoran i posvećen način upravlja aktivom i pasivom u uslovima moratorijuma, Direktor Sektora za kontrolu banaka Dejan Vujačić upoznao je članove Savjeta sa stanjem u banci i aktivnostima privremene uprave.Pozitivnim je ocijenjeno smanjenje nivoa garantovanih depozita sa 103 na 91 milion.

Prodaju placeve za 12 miliona

Odbor direktora kompanije Vektra Boka raspisao je javni poziv za prodaju dijela nepokretne imovine po ukupnoj početnoj cijeni od 12,38 miliona. Prodaju restoran ,,Galeb po početnoj cijeni od 4,43 miliona, Milašinovića plažu za 1,8 miliona i motel ,,Dubrava za 2,6 miliona, plac u Toploj za 513,75 hiljada, a u Rosama za 250 hiljada, motel ,,Borići za 395 hiljada i tri katastarske parcele u Njivicama po 150.000, 30.000 i 520 hiljada. Nude i placeve u Toploj za 378 hiljada i u Sutorini za 1,31 milion. Ponude se dostavljaju do 4. aprila.

Dan

Dodatni radovi koštaće 81 milion

Država prilikom gradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa neće p latiti nijedan euro preko sume predviđene ugovorom, niti će biti oštećena za ijedan cent, tvrdi premijer Duško Marković. – Učestale navode da će država biti oštećena za 134 miliona eura navodnim propustima demantuju brojne i nesporne činjenice. Niti je taj trošak 134 miliona, niti ćemo platiti ijedan euro preko ugovorom predviđene sume, niti će država biti oštećena za ijedan cent rekao je Marković juče u Sku pštini tokom Premijerskog sata.

Za tri godine gubitak pet i po miliona eura

Kompanija BMJ industries iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), koja od februara 2016. godine upravlja Novim duvanskim kombinatom (NDKP), od ulaska u kompaniju, pa sve do kraja trećeg kvartala prošle godine napravila je 5,5 miliona eura gubitka, pokazuju finansijski izvještaji dostavljeni Komisiji za tržište kapitala (KTK).

Prodaju dio imovine

Odbor direktora kompanije Vektra Boka raspisao je novi javni poziv za prodaju dijela nepokretne imovine tog hercegnovskog preduzeća, po ukupnoj početnoj cijeni od 12,38 miliona eura. Na prodaju je ponuđen restoran “Galeb, po početnoj cijeni od 4,43 miliona eura, Milašinovića plaža sa zemljištem i objektom za 1,8 miliona i motel “Dubrava za 2,6 miliona eura. Zainteresovani, kako je objašnjeno, pisane ponude mogu da dostave do 4. aprila. Stečaj u Vektru Boku uveden je plovinom 2015, a trenutno je snazi sprovođenje plana reorganizacije.

Vijesti

Dnevne novine

Kroz reprogram naplaćena 44 miliona

Država je od početka primjene Zakona o reprogramu poreskog potraživanja do kraja prošle godine ukupno naplatila 44,4 miliona eura reprogramiranog poreskog duga, što je 72,3 odsto planirane naplate po tom osnovu, saopštio je ministar finansija Darko Radunović.

Stabilnost donijela bolje uslove poslovanja

Proteklu poslovnu godinu u Crnoj Gori, prema mišljenju stranih investitora, obilježio je period stabilnosti sa blagim rastom indeksa lakoće poslovanja, što uliva optimizam kada je riječ o unapređenju ekonomskih uslova i biznis klime, saopšteno je na jučerašnjem predstavljanju devetog izdanja Bijele knjige. Predsjednik Savjeta i Odbora direktora Savjeta stranih investitora (SSICG) Kristof Šoen ukazao je na neophodnost sprovođenja ozbiljnih reformi kako bi se dalje unaprijedio poslovni ambijent, privukle strane investicije i povećao standard građana.

Rok za dokapitalizaciju Atlas banke 29. mart

Otvorena dokapitalizacija Atlas banke, prodajom akcija ukupne vrijednosti 22 miliona eura, trebalo bi da bude završena narednog petka 29. marta, saznaju Dnevne novine. U slučaju neuspjele dokapitalizacije, privremena uprava prvo će sačekati potvrdu Komisije za hartije od vrijednosti, a tek onda odlučiti o daljim koracima. Savjet Centralne banke Crne Gore juče je razmatrao ovu temu na 42. sjednici kojom je predsjedavao guverner Radoje Žugić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *