FED

Fed neće podizati kamatne stope do kraja godine

Američka centralna banka (Fed) ne namjerava više da podiže kamatne stope ove godine suočena s većim usporavanjem ekonomskog rasta i nižom inflacijom u SAD-u.

Ključna kamatna stopa koju je Fed danas ostavio nepromijenjenom ostaće između 2,25 i 2,50 posto u 2019. godini, objavila je američka centralna banka poslije sastanka njenog monetarnog vijeća.

U prognozi u decembru Fed je izrazio očekivanje da će biti dva povećanja kamatne stope tokom ove godine od četvrtine procenta (0,25 posto). Centralna banka SAD-a predviđa sada povećanje kamate od četvrtine procenta 2020. i nijedno u 2021. godini.

Banka je izrazila pesmističniji pogled na ekonomiju za naredne tri godine u nizu projekcija koje je objavila. Fed je tako dalje smanjio predviđanje rasta za 2019. godinu na 2,1 posto umjesto 2,3 posto koliko je procijenjeno u decembru.

To je takođe mnogo niže nego što predviđa administracija predsjednika Donalda Trumpa, koja prognozira rast od 3,2 posto ove godine. Većina prognoza privatnih ekonomista bliža je prognozi Feda nego prognozi administracije.

Inflacija će prema predviđanjima banke ostati slaba na 1,8 posto u odnosu na 1,9 posto koliko je procijenjeno u projekcijama prije tri mjeseca.

Check Also

Najveće žrtve trgovinskog rata SAD i Kine su Japan, Južna Koreja i Tajvan

Japan, Južna Koreja i Tajvan najveće su žrtve trgovinskog rata SAD i Kine, ocijenio je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *