Četiri štetne navike za vrijeme traženja posla

Dodajte komentar

Svako od nas mogao bi nabrojiti jednu ili dvije navike koje loše utiču na naš osobni život. Međutim, što je s onim ‘ne baš dobrim’ navikama koje utiču na profesionalni? Definisali smo navike koje biste trebali odbaciti kako biste bili uspješniji priliko traženja posla.

Pročitajte koje su i pokušajte ih primijeniti na vlastitom primjeru:

Pesimizam i negativne misli

Zvuči kao kliše, ali zaista je sve u stavu. Nakon nekoliko mjeseci neuspješne potrage za poslom, ljudi su skloni odbacivati neke poslovne ponude bez da su se zaista potrudili oko njih. ‘Ovo umrežavanje je samo gubitak vremena’ ili ‘Znam da me ova kompanija neće zaposliti’, misli su koje ljudima često padaju na pamet.

Pokušajte stvari gledati optimistično. Na primjer: ‘Ova me kompanija neće zaposliti…osim ako ne pošaljem odličan CVi motivaciono pismo’ ili ‘Ovo umrežavanje je samo gubitak vremena…osim ako ne odvojim vrijeme da se naknadno zaista javim ljudima s kojima sam ostvario kontakt’.
Osim toga, uvijek možete pronaći mentora ili prijatelja s kojim možete prodiskutovati vlastitu strategiju traženja posla ili pitati za savjet.

Improvizovanje na intervjuima

Činjenica da lako ostvarujete kontakt s ljudima nije, i ne smije biti, izgovor za izbjegavanje detaljne pripreme za intervju. Poslodavci znaju prepoznati kandidate koji nisu pogledali čak niti službenu web stranicu kompanije ili one koji na licu mjesta razmišljaju o svom prethodnom radnom iskustvu.

Odlazak na intervju zahtijeva pripremu. Proučite kompaniju, šefove i zaposlene. Pokušajte pretpostaviti koja će vam pitanja biti postavljena te pripremite odgovore na njih. Odlučite koje su najvažnije stvari koje želite naglasiti. Pokušajte svoje prethodno radno iskustvo uklopiti u profil radnika kakve kompanija traži.

Pretjerana neformalnost (odnosno, neprofesionalnost)

Kada šaljete mail potencijalnom poslodavcu, nemojte tome pristupiti na način na koji pristupate chatu s prijateljima. Uključite formalne elemente kao što je pozdrav, izbjegavajte sleng, skraćenice i, posebno, gramatičke greške ili tipfelere.
Kad je riječ o intervjuu, potrudite se da zvučite i izgledate profesionalno.

Arogancija

Prvi znak arogancije jest kada si počnete pripisivati zasluge u svakoj priči o prethodnom radnom iskustvu. Bolje rješenje je fokusirati se na timski rad i saradnju, nego na vlastitu ulogu poslovnog heroja dana. Isto tako, nemojte držati monologe na intervjuu za posao. Poslušajte što vaš potencijalni poslodavac ima za reći i pažljivo postavljajte pitanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *