„AIK Banka“ preuzela slovenačku „Gorenjsku banku“

Srpska „AIK Banka“ uspješno je zaključila postupak preuzimanja većinskog paketa akcija „Gorenjske banke“, tako što je sa 90,11 odsto akcija postala novi vlasnik te slovenačke banke, objavljeno je u Ljubljani.

„AIK Banka“ je tako postala prva srpska banka koja je izašla na tržište EU.

Ta banka, kako je saopšteno na konferenciji za medije, jačanjem svoje pozicije u regionu učvršćuje položaj i dobija mogućnost da zajedno s „Gorenjskom bankom“ nudi svojim klijentima kvalitetan servis i u EU.

Predstavnici dvije banke su istakli da će biti formirana nova bankarska grupa koja će u budućnosti imati važnu ulogu u regionu Jugoistočne Evrope.

Kao strateški investitor, „AIK Banka“ će podržavati razvoj „Gorenjske banke“ u snažnu regionalnu banku prisutnu na cijelom tržištu Slovenije, istakla je predsjednica Izvršnog odbora „AIK Banke“ i predsjednica Nadzornog odbora „Gorenjske banke“ Jelena Galić, prenosi RTV.

“Preuzimanjem „Gorenjske banke“ postali smo prva banka iz Srbije koja je iskoračila na tržište Evropske unije. Naš cilj je da „Gorenjska banka“ ostane jaka nacionalna, a zajedno sa „AIK bankom“, internacionalna banka. Činjenica da smo ispunili sve uslove za ovaj postupak, govori u prilog snazi i održivom razvoju temelja na kojima „AIK Banka“ zasniva svoje poslovanje”, rekla je Galićeva.

Check Also

Twitter izgubio više od pola milijarde dolara u tri mjeseca

Kompanija Twitter izgubila je više od pola milijarde dolara u tri mjeseca do septembra nakon …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *