SB: Istorijski niska nezaposlenost na Balkanu

U zemljama Zapadnog Balkana stopa nezaposlenosti pala je sa 16,2 odsto na 15,3 odsto, što je prema procjenama Svjetske banke i Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, istorijsko smanjenje nezaposlenosti.

U izvještaju te dvije institucije o trendovima na tržištima rada na Zapadnom Balkanu za 2018. godinu, ističe se da je nezaposlenost na Kosovu najveća na Balkanu i da iznosi 29 odsto.

Stopa nezaposlenosti se kreće od 12 odsto u Albaniji i Srbiji, do 29 odsto na Kosovu. Takođe se konstatuje da se region suočava sa suštinskim dugoročnim smanjenjem nezaposlenosti, od 1,5 miliona nezaposlenih 2011. godine na 776.000 u drugom tromjesečju 2018. godine.

Bez obzira na ta pozitivna kretanja stopa nezaposlenosti ostaje dvostruko ili trostruko veća u odnosu na zemlje Evropske unije.

„Žene su i dalje najmanje predstavljene na tržištima rada, ali su one i „najveći dobitnici skoro polovine ovog povećanja zapošljavanja“, navodi se u izveštaju.

Piše i da se poboljšava stopa zapošljavanja mladih, ali nezavisno od toga, prema izvještaju, prosječno 50 odsto mladih radi na osnovu ugovora na određeno vrijeme.

Check Also

Javni dug Srbije premašio 27 milijardi eura

U 2020. godinu Srbija je ušla sa javnim dugom od 24,3 milijarde eura (oko 53 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *