Rekordna zarada FIFA-e od Mundijala u Rusiji

Svetsko prvenstvo u fudbalu održano prošle godine u Rusiji najprofitabilnije je u istoriji fudbala za FIFA, koja je od tog takmičenja ostvarila neto dobit veću od 3,5 milijardi dolara, kaže se u finansijskom izvještaju svjetske kuće fudbala.

U izvještaju objavljenom na sajtu FIFa, piše da je organizacija u Mundijal od 2015. do 2018. godine uložila 1,82 milijarde dolara, a prihodi su iznosili 5,35 milijardi dolara.

Što se tiče domaćina Rusije, njena višegodišnja ulaganja u održavanje prvenstva iznosila su 10,56 milijardi, dok je prihod iznosio oko 13,14 milijardi dolara.

Svjetsko prvenstvo održano je u junu i julu prošle godine u 11 ruskih gradova.

Gledajući samo 2018. godinu, FIFA ju je, prema konsolidiranom finansijskom izvještaju, okončala s neto dobiti od 1,81 milijarde dolara, što je prvi pozitivni finansijski rezultat nakon tri godine.

Najveće prihode FIFA je pritom ostvarila od televizijskih prava prenosa, 2,54 milijarde, a slijede marketinška prva od kojih je ostvareno 1,14 milijardi dolara.

Kod rashoda, najveći su oni za organizaciju takmičenja i događaja, u iznosu od 1,97 milijardi dolara, te za edukaciju i razvoj, 578,5 miliona dolara.

Check Also

Boeing pronašao prvog kupca za avion 737 Max otkako ih je morao sve prizemljiti

Nakon što je Boeing morao prizemljiti sve svoje modele aviona 737 Max zbog porasta sumnje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *