Prilika za firme da dobiju milion eura

Crnogorska preduzeća imaće ove godine priliku da kroz javne pozive Ministarstva ekonomije dobiju bespovratnu finansijsku pomoć države od najmanje 1,3 miliona eura kroz Program za unapređenje konkurentnosti privrede, pišu Dnevne novine.

Ministarstvo je objedinilo dosadašnje podrške razvoju preduzetništva i biznis sektora u jedinstveni program sa ciljem razvoja kompanija i povećanja njihove konkurentnosti, čime treba da se stvori snažna i izvozno orijentisana privreda.

Sredstva će, kako se navodi u Vladinom dokumentu, biti dodjeljivana privatnim kompanijama sa sjedištem u Crnoj Gori, koje redovno plaćaju poreze i doprinose, nijesu u postupku stečaja ili likvidacije i u protekle tri godine nijesu imali finansijsku pomoć za isti projekat.

Programom za ovu godinu predviđeno je šest linija finansijske podrške i to za unapređenje inovativnosti, uvođenje međunarodnih standarda, modernizaciju prerađivačke industrije, razvoj klastera, podsticaj direktnih investicija i razvoj zanatstva.

Uz ove, kompanijama su na raspolaganju još dvije linije nefinansijske podrške za pružanje mentoring usluga i za razvoj preduzetništva, a uporedo će se sprovoditi i još dvije mjere Uredba o biznis zonama i Promocija povećanja konkurentske sposobnosti proizvoda i usluga.

Tako će iz budžeta programske linije za unapređenje inovativnosti od 50.000 eura biti refundirana do polovina troškova, a najviše 3.500 eura, onih preduzeća koja uvode inovacije. U pitanju su bespovratna sredstva, a javni poziv biće otvoren do 30. septembra.

Za uvođenje međunarodnih standarda opredijeljeno je 140.000 eura iz kojih će se sufinansirati akreditacija i prilagođavanje poslovanja međunarodnim standardima. U ovom slučaju kompanijama će biti refundirano najviše 70 odsto troškova, odnosno do 5.000 eura, a poziv je otvoren do 30. septembra.

Programskom linijom za razvoj zanatstva, čiji je budžet 50.000 eura, biće refundirano do 20 odsto troškova nabavke opreme i alata, odnosno do 50 odsto troškova učešća na manifestacijama, te dizajna i štampe promotivnog materijala. Zanatlija je u obavezi da finansira sve troškove do završetka aktivnosti za koju konkuriše, a maksimalan iznos odobrenih sredstava koje može primiti je 3.000 eura. Krajnji rok za dostavljanje prijava je 1. decembar.

Klasteri će imati mogućnost da dobiju do 15.000 eura iz ukupnog budžeta ove programske linije od 150.000 eura na osnovu predloga projekta koji će dostaviti najkasnije do 2. septembra. U pitanju je iznos ne veći od 50 odsto troškova projekta, ali se on može povećati za 15 odsto ako je u pitanju inovativni klaster u manje razvijenim lokalnim zajednicama.

Programska linija za podsticaj direktnih investicija, kako domaćih tako i stranih, ove godine vrijedi 1,05 miliona eura, a sredstva su namijenjena projektima sa najmanje 250.000 eura novih ulaganja i osam novozaposlenih tokom tri godine od podnošenja prijave, odnosno 100.000 eura i četiri zaposlena lica za manje razvijeni središnji i sjeverni region.

Visina sredstava koja će biti dodijeljena određuje se prema broju novozaposlenih ili zadržanih zaposlenih i broju bodova prilikom vrednovanja investicionog projekata, a može varirati od 3.000 do 10.000 po radniku.

Javni poziv biće otvoren do 30. septembra.

Check Also

Napušteni automobil platili 100 dolara, milijarder ga otkupio za skoro milion

Godine 1989., par s Long Islanda u New Yorku platio je otprilike 100 dolara za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *