Ograničeni PayPal koči crnogorske preduzetnike

Dodajte komentar

Građani Crne Gore, zbog nemogućnosti primanja novca putem Paypal-a, imaju manju šansu da zarade na poslovima na internetu, ocijenjeno je na panelu u Podgorici.

Na panelu pod nazivom “Nepostojanje Paypal-a kao prepreka mladim preduzetnicima”, koji se održava u okviru kampanje ‘PAYPAL4ME, ocijenjeno je da usluga primanja novca preko PayPal naloga još nije dostupna crnogorskim građanima, iako je taj poznati svjetski servis za plaćanje preko interneta u Crnoj Gori prisutan od juna 2014.

Na panelu je, kako je saopšteno iz Lučinog Instituta za međunarodnu ekonomiju, ocijenjeno da je Crnoj Gori za sada omogućena samo funkcija plaćanja preko Paypal-a, globalno prihvaćenog i jednog od najsigurnijih sistema slanja i primanja novca putem interneta.

“Zbog nemogućnosti primanja novca putem Paypal-a građani Crne Gore imaju manju šansu da zarade na poslovima na internetu”, dodaje se u saopštenju.

Panelisti su tokom svojih izlaganja iznijeli niz problema sa kojima se preduzetnici u Crnoj Gori susreću, zbog čega često svoje kompanije otvaraju i van Crne Gore.

„Startap i takozvani frilensing zajednica su danas jedan od najvrijednijih segmenata modernog društva, zbog svojih potenicijala i dometa, a Crna Gora na tom polju gubi ogromne novce. Primjera radi, okrenutost ka startapovima u Irskoj je doprinijelo ka stvaranju na stotine hiljada radnih mjesta i većoj ekonomskoj moći njenih građana“, ocijenili su učesnici panela.

Na panelu su pored preduzetnika učestvovali i predstavnici ministarstava javne uprave i nauke, Centralne banke (CBCG) i Udruženja bankara koji su konstantovali da je pokrenuta radna grupa koja će se baviti problematikom Paypal servisa i da će nastojati da problem riješe u sinergiji sa preduzetnicima i civilnim sektorom.

Kako je najavljeno od pokretača kampanje ‘PAYPAL4ME, naredne panel diskusije će uključivati donosioce odluka, analitičare i bankare. Na jesen ove godine planirana je velika konferencija koja će se baviti pitanjima preduzetništva i tehnologija.

Od 2014, od kada je taj online sistem plaćanja dostupan u Crnoj Gori, građani PayPal mogu da koriste samo da bi platili usluge, isključivo u inostranstvu. Od tada se u javnosti često govori i o mogućem proširenju funkcionalosti opcijom prijema novca na PayPal račune, ali to se do danas nije dogodilo.

Taj servis je korisnicima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini dostupan više od sedam godina – i za plaćanje i za prijem novca. A od 2018. godine i Srbija ima potupno funkcionalan PayPal servis.

Nedavno je i putem websajta Peticije24.com pokrenuta peticija za uvođenje potpunig PayPal sistema u Crnu goru. Kako navode organizatori peticijom žele da skrenu pažnju svima koji znaju o čemu se radi u ovom slučaju da objasne zaposlenima u Centralnoj banci Crne Gore i Ministarvu finansija, Ministarstvu javne uprave, koliko je to važno za Crnu Goru u ovom momentu.

Nemogućnost primanja novca putem PayPal-a otežava domaćoj IT industriji, start-up kompanijama i ostalim pravnim licima i preduzetnicima pristup globalnom tržištu, naveli su organizatori peticije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *