U mobilnoj mreži Telekoma postignute rekordne brzine izmjerene u Crnoj Gori

Dodajte komentar

U mobilnoj mreži Crnogorskog Telekoma danas su prvi put postignute brzine od 925 Mbps, dvostruko veće od prethodno izmjerenih u našoj državi, a rekordne brzine u realnim uslovima i na komercijalnim mobilnim uređajima, omogućile su bežično kretanje kroz virtuelnu stvarnost video igrice.

Postizanjem tih brzina, Telekom je, kako je saopšteno iz te kompanije, otišao korak dalje u unaprjeđenju 4G mreže i korisničkog iskustva, dok sa kompanijom Ericsson Nikola Tesla radi na razvoju 5G tehnologije.

Iz Telekoma su najavili dalja ulaganja i planove za uvođenje 5G mreže, koja će korisnicima donijeti višestruko veće brzine interneta.

„Riječ je o novoj generaciji mobilnih komunikacija, baziranih na proširenoj i virtuelnoj stvarnosti, umrežavanju pametnih uređaja, mašina u industriji. 5G tehnologija će pružiti osnovu za digitalizaciju i automatizaciju u mnogim područjima ljudske djelatnosti, što će doprinijeti značajnom povećanju produktivnosti i otvoriti prostor za nove pravce u ekonomskom razvoju“, saopšteno je iz Telekoma.

Direktorica Tehnike u Crnogorskom Telekomu, Valentina Radulović, kazala je da je u posljednje tri godine investirano preko 35 milona eura u razvoj mobilne mreže.

„Naši korisnici trenutno uživaju u prednostima najpouzdanije 4G mreže u Crnoj Gori, o čemu najbolje svjedoči podatak da više od polovine 4G saobraćaja u zemlji prođe kroz našu mrežu. Danas smo postizanjem rekordnih brzina u mobilnoj mreži napravili važan iskorak na putu ka 5G“, rekla je Radulović.

Ta kompanija, kao tehnološki lider nastaviće, kako je rekla, sa ulaganjima kako bi Crna Gora mogla da iskoristi sve prednosti koje donosi nova generacija mobilnih komunikacija.

„Ovim smo pokazali da je naša mreža za to spremna, i radićemo na tome da naši korisnici od sljedeće godine budu u prilici da testiraju 5G u „živoj“ mreži Crnogorskog Telekoma, a očekujemo da će komercijalna primjena ove tehnologije kod nas pratiti evropske trendove“, istakla je Radulović.

Iz Telekoma su naveli da su autonomna vozila, pametne kuće i robotika u medicini samo neki od primjera primjene ove tehnologije od koje se očekuje da „transformiše način na koji živimo i poslujemo“.

„Ovaj novi standard komunikacije će zahtijevati dodatne opsege frekvencija, čija se aukcija očekuje u narednim godinama od strane državnog regulatornog tijela. Prednosti velikih brzina i male latencije (kašnjenja) za korisnika mobilne mreže Crnogorskog Telekoma prikazane su na primjeru računarske igrice – prvi put u Crnoj Gori gejmeri koji su učestvovali u testiranju mogli su da uživaju u virtuelnoj stvarnosti prvenstveno kroz slobodu kretanja neometanu kablovima, koja omogućava igranje na bilo kojoj lokaciji“, saopšteno je iz Telekoma.

Crnogorski gejmer, Adnan Husović (AdnanBro), kazao je da se u konačno u Crnoj Gori može isprobati nešto što je već prisutno na festivalima gejminga u Njemačkoj, Americi.

„Igrice iz svijeta virtuelne stvarnosti, svjetski trendovi dolaze i kod nas. Što je gejmerima koji se profesionalno bave time još važnije, brzina koju je Telekom postigao olakšava nam ne samo igranje već i streaming zahtjevnijih igrica“, rekao je Husović.

Rekordne brzine u mobilnoj mreži postignute su u saradnji sa tehničkim timom kompanije Ericsson Nikola Tesla, u realnim uslovima – odnosno u komercijalnoj mreži i uređajima – preko napredne LTE (Long Term Evolution) mreže korišćenjem tri frekvencijska benda, naprednih 4×4 MIMO  tehnologija i modulacija koje podržavaju najnovije verzije smartphone uređaja dostupnih Telekomovim korisnicima (Huawei Mate 10, Huawei Mate 20, Huawei pro serija, Samsung Galaxy S10 i S10 plus, Samsung Note 9, iPhone X i XS…).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *