U Luku Kotor u narednih 12 godina biće uloženo pet miliona

Dodajte komentar

Preduzeće Luka Kotor, koje je od Vlade dobilo prvenstvenu koncesiju za upravljanje akvatorijumom i operativnom obalom luke u Kotoru za narednih 12 godina, planira da za to vijeme realizuje ukupan investicioni program vrijedan 5.053.440 eura.

Luka će državi plaćati fiksnu godišnju koncesionu naknadu od 250 hiljada eura, plus varijabilni iznos koncesione naknade u visini od 5 posto EBIDTA (ostvarena dobit bez troškova kamata, poreza i amortizacije).

U biznis planu ove kompanije, u većinskom vlasništvu Opštine Kotor, navodi se da od ukupno planiranog investicionog programa, tokom prve tri godine trajanja koncesije biće uloženo 4.328.440 eura.

Najveći dio investicionog programa (4.546.440 eura) odnosi se na ulaganje u osnovna sredstva, za unapređenje stanja lučkog sistema utrošiće se 350 hiljada, dok će za izradu projektne dokumentacije biti potrošeno 157 hiljada eura.

Većinu imaju, dio iz kredita

Da bi realizovala ove investicije akcionarsko društvo (AD) Luka Kotor uložiće preko 3,3 miliona eura sopstvenih sredstva, a planiraju i dva kredita u iznosima od milion, odnosno 750.000 eura, sa rokom otpate od osam, grejs preriodom od dvije godine i kamatnom stopom od 4,5 odsto.

Prema takozvanom realnom scenariju iz biznis plana, Luka Kotor očekuje da tokom 12 godina trajanja koncesije, ostvari ukupne prihode od skoro 46,2 miliona eura i dobit u ukupnom iznosu od preko šest miliona.

Procjena ukupnih prihoda za period trajanja koncesije u tzv. optimističkom scenariju je preko 50,3 miliona eura, odnosno ukupna dobit od nešto više od devet miliona eura.

Za to vrijeme pored postojećih, planiraju da otvore još 18 novih stalnih i 6 sezonskih radnih mjesta.

Luka Kotor je bazirana skoro isključivo na prihvatu i opsluživanju velikih putničkih brodva na tzv. kružnim turističkim putovanjima, po čemu je Kotor treći po obimu prometa na Jadranu i jedna od vodećih kruzing luka na Mediteranu.

Biznis plan

“Prema podacima Cruise Lines International Association – CLIA, skoro 7 miliona Evropljana se odlučilo u 2017. godini na jedno od kružnih putovanja, a globalno taj broj je iznosio 26,7 miliona ljudi, što je potvrda da su kružna putovanja postala alternativa klasičnom odmoru na kopnu. Koncept kruzing putovanja kao dio turističke djelatnosti, po ekonomskim, sociološkim, psihološkim, političkim i drugim konotacijama čini izrazitim fenomenom, koji će se po obimu transakcija približiti kontejnerskom transportu, naftnoj i automobilskoj industriji”, piše u biznis planu Luke Kotor.

Napominje se da tržište na kojem oni posluju raste po prosječnoj stopi od 4,3 odsto godišnje i da ubrzani razboij kruzing industrije nameće i potrebu stvaranja adekvatnih infrastrukturnih preduslova za siguran i bezbjedan prijem i opsluživanje modernih putničkih brodova čija veličina takođe kontinuirano raste. “Nova investiciona ulaganja u tehničko-tehnološka rješenja koja se odnose na: izgradnju novog sistema za privez brodova kruzera na pilonima, koji će u tehničko – tehnološkom smislu unaprijediti lučku infrastrukturu, pa će se njihovom realizacijom povećati kapacitet za prijema brodova u luci na siguran i bezbjedan način; postavljanje priveznih plutača; proširenje kapaciteta marine postavljanjem novih pontona; stvaranje uslova za opslugu putnika brodova privezanih na pilonu. Do sada su se mogla vezati dva najviše tri broda srednjih veličina (150-200 metara dužine), dok su brodovi preko 200-350 metara dužine bili na sidrištu.

Nakon izgradnje planiranih projekata biće obezbijeđen vez za dva broda 250-300 metara dužine i dva manja broda”, stoji u biznis planu koji je prihvatila i crnogorska Vlada i na osnovu kojeg je Luci Kotor dodijeljena prvenstvena koncesija. Izgradnja pilona u moru na oko 100 metara od završetka aktuelne operativne obale na Luži i postavljanje priveznih plutača za kruzere u akvtorijumu ispred Dobrote, zajedno će koštati oko tri miliona eura, dok su planirane investicije u unapređenje kapaciteta marinskog dijela luke za prijem jahti oko pola miliona eura.

Pilon i privezne plutače za koje je tehnički projekat već gotov, značajno će povećati nivo sigurnosti brodova koji borave u Kotoru, posebno u nepovoljnim vremenskim uslovima. Doprinijeće i smanjenju zagađenja vazduha od izduvnih gasova iz brodskih pogonskih sistema koji, za razliku od aktuelne situacije kada veliki kruzeri u Kotoru ostaju mahom na sidru uz tzv. dinamičko održavanje pozicije radom mašina, pramčanih i krmenih potisnika, neće biti toliko dugo i intenzivno korišćeni tokom boravka broda u luci.

Budući da joj koncesioni akt donio i niz novih poslovnih mogućnosti jer joj garantuje monopolski status za obavljanje nekih djelatnosti u zakupljenom akvatorijumu i kopenom dijelu, AD Luka Kotor planira i značajne investicije u kupovinu novih putničkih tendera-čamaca kojima će prevoziti putnike na plutačama vezanih kruzera do obale i nazad.

Među akcionarima i lider SDP-a, računica iz Luke da sad akcije Krivokapića vrijede 218 hiljada

Prema podacima o strukturi kapitala akcionarskog društva Luka Kotor, na 31.decembar 2017, najveći udio – 56,97 odsto posjeduje Opština Kotor. Fond PIO vlasnik je 17,51, a Zavodu za zapošljavanje Crne Gore pripada 5,87 odsto akcija. Iza zbirnog kastodi računa CKB-a kriju se vlasnici 10 odsto kapitala.

Među fizičkim licima, jedan od većih vlasnika Luke Kotor je njen bivši zaposleni, lider SDP-a Ranko Krivokapić kome pripada 1,99 odsto akcija. Među akcionarima su i nekadašnji prvi čovjek Luke i bivši gradonačelnik Kotora Nikola Konjević (DPS) kome pripada 0,86 odsto akcija, biznismen Vojin Lazarević sa 0,54 odsto ukupnog kapitala. Zaposlenima i građanima pripada ukupno 5,04 odsto dionica AD Luka Kotor.

Direktorica Administrativnog sektora Luke Kotor, Snežana Jonica (SNP) objavila je da je vrijednost akcija Krivokapića porasla za godinu i po 111.917 eura “zahvaljujući našem “lošem” upravljanju Lukom Kotor”, čime je odgovorila na optužbe lokalnog SDP-a.

”Na dan kada je izabran novi Odbor direktora u julu 2017. akcije Ranka Krivokapića imale su tržišnu vrijednost 106.398,6 eura, a 16. marta 2019. godine 218.316,2 eura”, poredila je Jonica na svom Fejsbuk profilu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *