Naslovne strane dnevnih novina za 19. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Najskuplji gotovinski krediti u Adiko banci, najjeftiniji u NLB-u

Najniža prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na gotovinske kredite do godinu je u NLB, 5,47, a najveća u Adiko banci 15,07 odsto. Najniža za gotovinske kredite preko godine je u Komercijalnoj banci Podgorica 6,79, a najveća u Lovćen banci 9,65 odsto. Najniža prosječna kamatna stopa na kredite za refinansiranje je u Novoj banci 6,85, a najveća u Zapad banci 10,8 odsto.

Poboljšati ponudu aktivnog odmora

Prošle godine Crnu Goru je, prema podacima Monstata, posjetilo 78.000 francuskih turista. Ostvarili su 388.690 noćenja, što je u odnosu na 2017. godinu rast broja turista od 27, a noćenja 34 odsto. Francuski turisti sve više pokazuju interesovanje za aktivni odmor – ocijenjeno je na okruglom stolu, čiji su organizatori Privredna komora Crne Gore i Udruženje francusko-crnogorskih preduzeća. Saopšteno je da 14 turoperatora imaju u ponudi Crnu Goru.

Crna Gora na listi za bogate

Indijski “Biznis insajder” dodijelio je Crnoj Gori 15. mjesto na listi 15 najatraktivnijih destinacija koje će ove godine posjetiti najbogatiji ljudi svijeta. Crna Gora je u društvu sa Egiptom, Sejšeliuma, Japanom, Islandom, Butanom, Ruandom, Francuskom, Velikom Britanijom, Omanom… Manje poznata od susjedne Hrvatske i Grčke, Crna Gora ranije nije imala luskuzan smještaj, osim lanca hotela Aman. Sa novootvorenim hotelom Čedi Luštica Bay i najavom otvaranja prvog evropskog rizorta One & Only u sklopu Portonovi rizorta koji će početi rad ovog ljeta, Crna Gora se pozicionira na mapi elitnih turističkih destinacija navodi list.

Dan

Cijena struje na berzi u padu

Cijena električne energije na referentnoj berzi električne energije u Budimpešti na dan 17. mart 2019. iznosila je 22,96 eura po megavat-satu, što je četiri puta manje nego 23. januara. Cijene struje na berzi u Budimpešti, na koju se oslanja Elektroprivreda (EPCG) prilikom određivanja cijena, u konstatnom je padu od januara mjeseca, kada je EPCG najavila povećanje cijene električne energije.

Vlada brani naplatu duga od državnih firmi

Ukupan dug velikih poreskih obveznika (VPO), kojih trenutno ima 254, iznosi 34,5 miliona eura, pokazuju pod aci Poreske uprave koji se odnose na kraj 2018. godine. – Od ukupnog duga, 71 odsto odnosi se na tri ključna VPO koja su u državnom vlasništvu Montenegroerlajnz (MA) sa dugom od 19,8 miliona, Željeznički prevoz sa 4,3 miliona duga i Montekargo sa 455,3 hiljade eura duga, što je ukupno 24,5 miliona. Menadžerski tim sektora za VPO nije u mogućnosti da preduzima mjere kod ove tri kompanije zbog njihovog strateškog značaja.

Gorivo bez promjena

Cijene svih vrsta goriva u Crnoj Gori ostaće nepromijenjene u narednih 15 dana, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije. Litar eurosupera 95 i 98 koštaće 1,29 eura, odnosno 1,32 eura, dokće cijena eurodizela iznositi 1,25 eura. Lož ulje za veleprodaju koštaće 1,22 eura. Poslednje promjene cijena bile su 5. marta, kada je litar goriva poskupio pet i šest centi, a naredni obračun je 1. aprila, shodno uredbi o određivanju maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Vijesti

Dnevne novine

Neće biti dvostrukih naknada za Krnovo

Kompaniji Krnovo Green Energy, u čijem vlasništvu je vjetroelektrana Krnovo, neće se duplo naplatiti naknada za rad Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE) kroz plaćanje cijene korišćenja sistema, saopšteno je na jučerašnjem okruglom stolu Regulatorne agencije za energetiku (RAE). Predstavnica RAE Marija Vujović objasnila je da dio naknade za rad operatora tržišta, koji pokrivaju regulisani subjekti, predstavlja opravdani trošak pružanja usluge prenosa i distribucije.

GRAĐANI ZA MJESEC POZAJMILI 31 MILION

Banke u Crnoj Gori su samo u januaru odobrile skoro 58 miliona eura kredita, po prosječnoj nominalnoj kamatnoj stopi od 5,68, odnosno 6,28 odsto iznosa kredita za efektivnu kamatnu stopu na godišnjem nivou, pokazuju novi podaci Centralne banke Crne Gore. Tokom prvog mjeseca ove godine firme su pozajmile 26,2 miliona eura. Stanovništvo se ukupno zadužilo 31,7 miliona, pri čemu će za svakih 12 mjeseci zaduženja prosječno plaćati nominalnu kamatu (NKS) od 7,01 odsto, odnosno efektivnu (EKS) od 7,78 odsto.

Turizam je adut za ekonomski razvoj

Crna Gora ima očuvanu prirodu i obalu, izuzetne planine, kulinarsku i enološku tradiciju, ali mora privući više investicija i dati posao mladima Turizam je adut Crne Gore kako za ekonomski razvoj, tako i međunarodni pristup, smatra savjetnik u Ambasadi Francuske Loran Gankalve, koji je ocijenio da veze dviju države rastu i stvaraju nove mogućnosti. Govoreći na okruglom stolu “Atraktivnost turizma Crne Gore na francuskom tržištu” koji je juče održan u Privrednoj komori (PKCG), on je kazao da naša zemlja “još nije ostvarila puni potencijal u oblasti turizma”

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *