Goldman Sachs i Morgan Stanley okreću se Evropi

Evropska ekonomija nije pružala ulagačima puno optimizma tokom protekle godine, ali neki analitičari tvrde da predstoje pozitivna iznenađenja.

Za Goldman Sachs, trend rasta broja euro-područja koja ostvaruju prihode iznad očekivanja sugeriše da je usporavanje ekonomije zaustavljeno. Ovu ocjenu dijele i analitičari kompanije Morgan Stanley, ukazujući na preokret i zbog zavisnosti Evrope od kineske ekonomije.

“Postoje znakovi da je najgore iza nas. Za razliku od iznenađenja prošle godine, noviji podaci uopšteno nadmašuju očekivanja”, napisali su u poruci ekonomisti Goldman Sachsa, predvođeni s Jarijem Stehnom, prenio je Bloomberg.

Poboljšanje se ogleda u ekonomskom pokazatelju iznenađenja Citigroupa, koji je na najvišem petomjesečnom nivou. Sljedeći test biće u petak, kada će biti objavljen indeks menadžerske nabavke (PMI) za mart.

Eurozona će više rasti u drugoj polovini godine, Kina počela više da naručuje

Za Goldmanove ekonomiste, rast eurozone koji se nedavno stabilizovao na oko 1 posto, trebalo bi da dostigne godišnju stopu od 1,4 posto u drugoj polovini godine.

Iako pokazatelji možda ne ukazuju na snažniji zamah, podsticaj će vjerovatno doći od olakšane poreske politike, nižih cijena nafte i snažnijeg rasta plata.

Mnogi problemi iz 2018. počinju da blijede, uključujući i probleme u njemačkoj auto industriji, prema Grahamu Seckeru, glavnom evropskom strategu za dioničare Morgan Stanleyja. Povjerenje potrošača u Francuskoj takođe se povećalo nakon što je došlo do nekih rezultata od protesta Žutih prsluka, iako rasplamsavanje nereda tokom vikenda ukazuje da je situacija i dalje krhka.

Zatim je došlo do povećanja novih kineskih narudžbi (rast kineskog PMI-a), što bi moglo donijeti dobit za investitore. Secker procjenjuje da će ulagački fondovi (u evropske dionice) ostvariti dobit od 9 posto u idućih šest mjeseci.

“Mislimo da je tama prošla, a Evropa izgleda da će preokrenuti iznenađenje (iz prošle godine). Velik dio evropskog usporavanja prošle godine dogodio se zbog Kine. Oštar pad rasta u toj zemlji uvelike je opteretio Evropu, s obzirom na njenu osjetljivost na trgovinu i izvoz”, zaključio je Secker

Check Also

EKIP: Visok stepen zadovoljstva uslugama i cijenama komunkacijskih usluga

Rezultati istraživanja o stepenu zadovoljstva korisnika elektronskih komunikacionih usluga u Crnoj Gori, koje je objavila …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *