Amerika povećala uvoz ruske nafte

Dok kritikuju EU da postaje zavisna od ruskog gasa, SAD su povećale uvoz ruskih energenata, a razlog je američka ekonomska blokada Venecuele, iz koje više nema pošiljki za Ameriku.

Prema mjesečnom izvještaju Međunarodne agencije za energetiku, Rusija je zamijenila Venecuelu kao izvoznika nafte u SAD.

Od 1. marta iz Rusije je u SAD otplovilo devet tankera s naftom i naftnim derivatima. U poređenju sa novembrom prošle godine, ruske isporuke u SAD povećane su za čak 60 odsto.

Rusija je, tako, povećala izvoz nafte Americi sa dosadašnjih malih količina na 150.000 barela dnevno.

Venecuela je do sada isporučivala, osim u SAD, i oko 400.000 barela nafte dnevno Indiji i Kini. Sada je uzvoz venecuelanske nafte u SAD ozbiljno smanjen nakon uvođenja američkih sankcija.

Istovremeno, SAD se žestoko protive “Sjevernom toku 2” i “Turskom toku”, kojima će gas iz Rusije stizati u EU.

Poznato je da su SAD prošle i ove zime kupovale ruski gas iz škriljaca, takozvani tečni gas, sa arktičkog terminala “Džamal LNG”, i to putem evropskih posrednika. Taj gas zagrijavao je američku istočnu obalu.

SAD sankcijama kažnjavaju zemlje iz kojih tradicionalno uvoze velike količine nafte, a onda energente uvoze iz Rusije, uprkos tome što je Moskva okarakterisana kao geostrateški neprijatelj Vašingtona.

To što je i Rusija meta američkih sankcija, ne sprečava trgovinu dvije zemlje niti kupovinu ruskih energenata, a problema imaju samo manje zemlje koje su meta ucjena SAD i EU, što je potvrdio i bugarski premijer Bojko Borisov.

Check Also

Boeing pronašao prvog kupca za avion 737 Max otkako ih je morao sve prizemljiti

Nakon što je Boeing morao prizemljiti sve svoje modele aviona 737 Max zbog porasta sumnje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *