Naslovne strane dnevnih novina za 18. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Pobjeda

Pripremaju se za uvođenje instant plaćanja

Centralna banka (CBCG) počelaje pripremne aktivnosti za uvođenje servisa instant plaćanja u Crnoj Gori, saopštio je guverner Radoje Žugić. On je učestvovao na godišnjem susretu guvernera centralnih banaka regiona, koji je održan u Savudriji u Hrvatskoj, na kojem su glavne teme bile ,,FinTech: Kako tehnološke inovacije mijenjaju svijet bankarstva” i “Investicije u Jugoistočnoj Evropi i uloga banaka”.

Do sada isplaćeno 14,87 miliona

U podgoričkim poslovnicama Sosijete ženeral banke Montenegro, Hipotekarne banke i NLB banke do sada je isplaćeno 14,87 miliona eura garantovanih depozita za 611 deponenata Invest banke Montenegro (IBM) u stečaju, saopšteno je iz Fonda za zaštitu depozita (FZD). U saopštenju se navodi da to predstavlja 66,6 odsto ukupne obaveze koju FZD treba da isplati. Dodaje se i da su tokom procedure imali samo jedan prigovor, koji se odnosio na zahtjev da se isplata realizuje u eurima, kako je i određeno Zakonom o zaštiti depozita, a ne u valuti u kojoj je depozit položen.

Izrečeno osam novčanih kazni

U okviru kampanje ,,Budi odgovoran” protekle sedmice evidentirane su 24 pritužbe, na osnovu kojih je izrečeno osam novčanih kazni od 200 do 700 eura. Najveća kazna od 700 eura izrečena je ugostiteljskom objektu ,,Intermeco u Podgorici jer su prilikom kontrole u njemu zatečena dva radnika bez sanitarnih knjižica. Na osnovu više prijava o nelegalnom priređivanju igara na sreću, obavljena je kontrola objekata ,,Donje Luge, ,,Riki klub, ,,The Clock, ,,As i ,,Gagao u Podgorici, u kojima nijesu nađeni ugovori i prijave na obavezno socijalno osiguranje, zbog čega su im izrečene novčane kazne od po 200 eura.

Dan

Blokirali 51,6 miliona na računima dužnika

Poreska uprava, na čijem čelu je Miomir M. Mugoša, tokom prošle godine blokirala je oko 51,6 miliona eura na računima dužnika u postupku prinudne naplate poreskih dugovanja. Taj iznos manji je u odnosu na 2017. godinu kad je bilo blokirano oko 53,8 miliona eura, pokazuju podaci iz godišnjeg izvještaja o radu Poreske uprave za 2018. godinu.

Simović i Orav obilaze preduzetnike

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i ambasador Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Aivo Orav posjetiće u utorak preduzetnike iz Podgorice, Golubovaca i Tuzi, koji realizuju projekte uz bespovratnu podršku investicijama u okviru IPARD lajk programa. Iz ministarstva su kazali da će EU, kroz program IPARD, u Crnu Goru uložiti 39 miliona eura, prenijela je juče agencija Mina biznis.

Uvode samo jedan šalter?

Članovi novoformirane interresorske radne grupe Crne Gore i Albanije za pitanja graničnih prelaza, razgovarali su o najefikasnijim rješenjima za unapređenje prekogranične saradnje. Razgovor je vođen i o mogućnostima uspostavljanja koncepta jednog servisnog šaltera na graničnim prelazima Zatrijebačka Cijevna Grabon i Božaj Hani Hotit, prenijela je juče agencija Mina biznis. Crnogorsko Ministarstvo saobraćaja i pomorstva bilo je domaćin delegaciji Vlade Albanije koju je predvodio generalni direktor za ekonomske i usluge podrške u Ministarstvu infrastrukture i energetike Eduart Ahmeti. Cilj posjete bio je produbljivanje saradnje i nastavak aktivnosti u okviru Berlinskog procesa i Agende povezivanja.

Dnevne novine

REALIZOVANO 94,4 ODSTO BUDŽETA ZA PRIORITETNU DIONICU

Država je u protekloj godini, zaključno sa radovima u novembru, realizovala 94,44 odsto od planiranog budžeta za izgradnju prioritetne dionice Smokovac-Uvač-Mateševo, auto-puta Bar-Boljare. Izvođaču radova, kineskoj kompaniji China Road and Bridge Corporation (CRBC), prošle godine je za 11 mjeseci dospjelo 188,15 miliona eura za plaćanje, dok je Zakonom o budžetu za 2018. godinu opredijeljen ukupan iznos od 199,27 miliona.

Počele pripreme za usluge instant plaćanja

Centralna banka (CBCG) počela je pripremne aktivnosti za uvođenje servisa instant plaćanja u Crnoj Gori, saopštio je guverner vrhovne monetarne institucije Radoje Žugić. On je na godišnjem susretu guvernera regiona, koji je prošle nedjelje održan u Savudriji u Hrvatskoj, kazao da CBCG prati trendove i primjenu finansijske tehnologije u poslovnim bankama, zahtijevajući strogo vođenje računa o bezbjednosti transakcija i zaštiti od sajber kriminala.

CEDIS počeo revitalizaciju mreže u selima

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) počeo je revitalizaciju distributivne mreže u ruralnim područjima, za koju su u naredne tri godine predviđena 32 miliona eura, saopšteno je Dnevnim novinama u toj kompaniji. Tokom ove, ujedno i prve godine realizacije projekta, planiran je trošak od 12,4 miliona, a 2020. i 2021. godine, uložiće se deset, odnosno 9,6 miliona eura.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *