Neradna nedjelja neće smanjiti broj radnika

Dodajte komentar

Uvođenje neradne nedjelje u sektoru trgovine pozitivno će uticati na cjelokupne ekonomske aktivnosti i olakšati organizacija rada, te neće dovesti do smanjenja broja radnika, smatraju u Privrednoj komori (PKCG).

Predstavnica PKCG Milica Tomašević kazala je da su inicijativu podnijeli trgovci, koji zbog nedostatka odgovarajućeg kadra nijesu u mogućnosti da na adekvatan način obezbijede proces rada.

“Nedostatak odgovarajućeg kadra i pitanje slobodnog dana su problemi zbog kojih je pokrenuta ova inicijativa, a argumenti za navedeni predlog su i činjenice da će se na taj način povećati produktivnost rada” kazala je Tomašević agenciji Mina-biznis.

Ona je, na pitanje da li će neki radnici ostati bez posla zbog smanjenog profita, rekla da neće doći do smanjenja radnika, zato što su oni i do sada imali pravo na korišćenje jednog slobodnog dana.

“Na ovaj način će se olakšati organizacija rada, jer će svi imati taj slobodan dan nedjeljom tako da će se aktivnosti prenijeti na ostale dane”, istakla je Tomašević, dodajući da će radnici biti zadovoljniji radnim mjestom, poslodavci će razviti veću društvenu odgovornost, a smanjiće se troškovi održavanja i angažovanja dodatne radne snage.

Sindikat trgovine nije učestvovao u izradi prijedloga izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se uvodi neradna nedjelja i zabranjuje rad prodavnicama tokom praznika i za te je odredbe saznao iz medija, što je nedopustivo, poručila je predsjednica ovog Sindikata Sonja Knežević.

“Sindikat trgovine, koji funkcioniše u sastavu Saveza sindikata, a na čije članove se i odnosi ovaj zakon, nije mogao da učestvuje u izradi ovog zakona. U trgovinama radi 40.000 zaposlenih od čega je 25.000 žena, a 80 odsto njih nije sindikalno organizovano, čime se krši Međunarodna konvencija br. 87”, kazala je Knežević i naglasila da je nedopustivo što su za ove izmjene propisa saznali iz medija.

“Nikada nijesmo dobili zvanično njegovu verziju predloženog zakona nijesmo bili u prilici da ga razmatramo”, istakla je Knežević i rekla da je ovaj sindikat godinama ukazivao na diskriminaciju i nepoštovanje prava zaposlenih u trgovini, te su se obraćali u više navrata inspekcji rada da zaštiti ove zaposlene.

“Nažalost sve to nije dalo nikakve rezultate. Zaposleni u trgovinama i dalje rade bez slobodne nedjelje, bez ugovora o radu, bez plaćenih poreza i doprinosa na kompletan iznos zarade, bez slobodnih dana za vjerske i državne praznike”, naglasila je Knežević i dodala da su sva prava iz rada precizno i dobro regulisana zakonima o radu, o PIO, o socijalnoj i dječjoj zaštiti, o vjerskim i državnim praznicima, Opštim i pojedinačnim kolektivnim ugovorom ukoliko imaju potpisan kod poslodavca, pa u SSCG smatraju da su odredbe ovog zakona već sastavni dio pomenutih zakona i da je trebalo samo da se poštuju navela je ona i dodala da je eventualna nova rješenja trebalo ugraditi u postojeće zakone.

“Više je pažnje trebalo posvetiti primjeni postojeće regulative iz ove oblasti uplati poreza i doprinosa na cio iznos zarade, većim kontrolama inspekcije, poštovanju prava majki”, kazala je Knežević.

(Pobjeda, Dnevne novine)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *