Zaustaviti haos u taksi prevozu

Dodajte komentar

Koordinaciona tijela, formirana u nekoliko crnogorskih opština, počeće ovih dana da rade, sa ciljem da se zaustavi haos u auto-taksi prevozu. Tijela su formirana na zahtjev Vlade, a svaka tri mjeseca podnosiće izvještaj o učinjenom u toj oblasti, pišu Dnevne novine.

Predlogom zaključaka upućenih Vladi Crne Gore, koje je sačinila Radna grupa, čiji je zadatak bio analiza stanja u auto-taksi prevozu, preporučuje se Podgorici, opštinama Bar, Budva, Nikšić, Tivat i Kotor da formiraju koordinaciona tijela za praćenje suzbijanja sive ekonomije na lokalnom nivou.

Osim toga, do 31. marta opštinske odluke o auto-taksi prevozu moraju da budu usklađene sa zakonom.

Prema riječima predsjednika Strukovnog sindikata taksista Crne Gore Borislava Pavlovića, formirani timovi biće sačinjeni od više nadležnih gradskih službi, pa više neće biti moguće prebacivanje odgovornosti, kao što je to do sada činjeno u većini slučajeva.

On je u razgovoru za Dnevne novine istakao da je Vlada, ujedno i prva za posljednjih 15 godina, ispoštovala zahtjeve crnogorskih taksista, a da je sada sve na lokalnim upravama, koje treba da rade svoj posao. Radna grupa, koju je na zahtjev SSTCG formirala Vlada, završila je rad krajem prošle godine. Vlada je usvojila zaključke i proslijedila svim nadležnim organima, koji treba do kraja marta da postupe po njima.

Ističe da su u glavnom gradu već pokrenuli priču o izmjenama i dopunama, ali da nije konsultovana struka, odnosno taksisti, koji su, prema riječima Pavlovića, morali da uzmu učešće u njegovoj izradi.

“Sa druge strane, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva nas je prilikom izrade zakona ugostilo, kao i privredna društva, želeći da nas saslušaju šta imamo da kažemo ili predložimo, jer smo mi predstavnici prevoza”, kazao je Pavlović.

Podsjeća i da je Unija poslodavaca dezinformisala javnost sa informacijom da taksisti više neće moći da voze iz jedne opštine u drugu. To je izazvalo i oštru reakciju kod građana, koji su burno reagovali, ali je ubrzo ta informacija i demantovana.

Pavlović objašnjava da zakon definiše da taksista iz Podgorice ne može da započne vožnju iz Budve, a da naravno podgorički taksista može iz Podgorice da započne vožnju i do druge zemlje. U ovom dijelu, kako kaže, ništa nije promijenjeno i ove stavke već godinama stoje u zakonu. On je istakao da će kroz radnu grupu pokušati da pronađu modus da se i ovo na neki način riješi, a da se dodatno ne pravi haos. Ističe da se hrvatski primjer pokazao kao loš, jer bi se u Crnoj Gori desilo da taksisti sa sjevera ili primorja dođu u Podgoricu da rade, a tokom ljetnje sezone svi bi bili na primorju, a na taj način bi se napravio haos.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *