Poreski prihodi isplatili ratu za autoput

Dodajte komentar

Prošlogodišnji prihodi države bili su veći 187 miliona eura, dok je godišnja rata za gradnju autoputa iznosila 186 miliona što znači da je jedna rata isplaćena ostvarenom većom naplatom poreza, saopšteno je nakon jučerašnje sjednice Vlade.

Poreski prihodi su, kako se precizira u usvojenom izvještaju, bili veći 8,9 odsto nego u 2017. godini, a ukupni 8,2 odsto.

“Zaključeno je da se prihodi ostvaruju na zadovoljavajući način po svim osnovama i da se bilježi kontinuirani rast te da fiskalna i makroekonomska stabilnost, kao nesumnjivo najveći uspjeh 41. Vlade Crne Gore, daje mogućnost za dalji rast i stvaranje nove vrijednosti. Ukazano je da u narednom razdoblju treba održati rast, ali se i odgovornije i sadržajnije baviti rashodnom stranom budžeta”, istakli su iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Informacija o povećanju akcijskog kapitala Crne Gore u Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj (IBRD) kroz generalno i selektivno povećanje kapitala, takođe je usvojena juče. Utvrđeno je da se Crnoj Gori generalnim uvećanjem kapitala dodijeli 84 akcija, vrijednih 1,95 miliona dolara, a selektivnim 18 dionica za koje je potrebno uplatiti 130.285 dolara.

“Ministarstvo finansija predlaže da se uplate, koje se odnose na generalno povećanje kapitala izvrše za tri godine, počev od 2020. Predlaže se i da se selektivno povećanje kapitala uplati naredne godine”, navodi se u Vladinoj informaciji.

Na jučerašnjoj sjednici je donijeta i Uredba o dodjeli sredstava za podsticanje direktnih investicija i unapređenje konkurentnosti privrede i usvojila Program za unapređenje konkurentnosti privrede za ovu godinu.

“Programom za unapređenje konkurentosti privrede, za čiju realizaciju je opredijeljeno ukupno 1,64 miliona eura, svi dosadašnji programi namijenjeni razvoju preduzetništva i sektora malih i srednjih preduzeća objedinjeni su u jedinstveni program, koji će se sastojati od deset programskih linija”, saopšteno je iz Vladine službe za odnose sa javnošću.

Vlada je usvojila Informaciju o ustupanju Ugovora o koncesiji između Vlade Crne Gore i Konzorcijuma Adriatic Marinas i Holding Maatschappij Damen privrednom društvu Montenegro Yacht Services i prihvatila Sporazum o ustupanju ugovora.

“Novoosnovana kompanija Montenegro Yacht Services će nuditi sveobuhvatne usluge održavanja, popravke i konverzije za jahte i superjahte za različite tržišne segmente. Zajednički strateški cilj u osnovi ovog projekta je stvaranje nove održive i profitabilne djelatnosti sa potencijalom za budućnost, u okviru čiste i održive industrije”, istakli su u Vladi.

Prema ugovoru, Koncesionar je u obavezi da adaptira, rekonstruiše, izgradi, opremi i iskorišćava brodogradilišnu luku na koncesionom području u periodu od 30 godina, a ukupni planirani iznos za investiciju u prve tri godine je 20 miliona eura. Poslovnim planom na početku rada kompanije planirano je 35 zaposlenih, a nakon pete godine 300 do 400 radnika sa punim radnim vremenom.

Donijet je i Plan sanacije šuma u ovoj godini, a odlučeno je da finansijska sredstva ostvarena prodajom drveta sa degra-
diranih površina se usmjere za sprovođenje šumsko-uzgojnih i mjera zaštite.

Na sjednici je usvojena i Informacija o predlogu javnog oglasa za dostavljanje ponuda za dodjelu ugovora za izbor snabdjevača posljednjeg izbora i ranjivih kupaca za snabdijevanje električnom energijom.

“Predmet javnog nadmetanja je izbor najpovoljnijeg snabdjevača posljednjeg izbora i ranjivih kupaca za snabdijevanje električnom energijom za 2020, 2021 i 2022. godinu”, istaknuto je u dokumentu.

(Dnevne novine)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *