Nafta do kraja godine ide na 70 dolara za barel

Dodajte komentar

Cijene sirove nafte na najvišim su nivoima u posljednja četiri mjeseca. Barelom Brent nafte na londonskom je tržištu u četvrtak se započelo trgovati po 67,65 dolara, što je najviša zabilježena vrijednost početne cijene od sredine februara ove godine. U odnosu na zaključnu cijenu od srijede, to je blago povećanje od 1,15 posto, a u odnosu na početnu cijenu od srijede povećanje od 1,1 posto. “Cijena sirove nafte Brent na trgovanju dostigla je 67,84 dolara po barelu, što je rekord od novembra prošle godine”, stoji u analizi HGK.

Kratkotrajni pritisci na rast cijena koji su bili vidljivi posljednjih mjesec dana rezultat su politike redukcije proizvodnje sirove nafte članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte OPEC) od 1,2 miliona barela po danu koja će trajati do juna ove godine.

“Ovakvim potezom članice OPEC-a žele da utiču na regulaciju ionako prezasićenog tržišta te na kreiranje cijena. S druge strane, na kretanje cijena nafte uticala je i povećana proizvodnja sirove nafte u SAD-u”, ocjenjuju analitičari HGK. Podsjećaju da je Međunarodna agencija za energetiku (EIA) objavila u utorak prognoze da će SAD proizvoditi 12,3 miliona barela po danu u 2019. godini, pri čemu je SAD već sada najveći globalni proizvođač sirove nafte, ostavljajući iza sebe Saudijsku Arabiju i Rusiju.

“Pritisak na rast cijena nafte vidljiv je i zahvaljujući snažnoj potražnji Kine, bez obzira na njenu ekonomiju usporavanja”, tvrde analitičari. Naglašavaju da u narednih nedjelja možemo očekivati dalji uzlazni trend kretanja cijena sirove nafte i naftnih derivata jer prognoze Nacionalne australijske banke (NAB) o kretanju vrijednosti cijene sirove nafte Brent pokazuju da bi ona do kraja ove godine mogla dostići nivo od 70 dolara po barelu. Time bi se dostigao nivo cijena koje su bile u novenbru prošle godine, prije oštrog pada u decembru kada su cijene nafte pale za više od 20 posto.

Poslovni dnevnik

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *