Godišnja inflacija u Venezueli 2,3 miliona posto

Inflacija je u Venezueli u februaru bila 53,7 posto na mjesečnom nivou, pa se tako stopa inflacije u prošloj godini popela na 2.295.981 posto, navodi se u parlamentarnom izvještaju objavljenom u četvrtak u kojem se nakon kvara elektromreže već najavljuju najgore statistike za mart.

Porast cijena zabilježio je lagano usporavanje nakon skoka od 191,6 posto u januaru, ali zastupnik Jose Guerra iz finansijskog odbora Narodne skupštine ocjenjuje da će mart donijeti “novo ubrzanje” zbog kvara koji je 7. marta pogodio zemlju i paralizovao ekonomiju.

Zbog zatvaranja banaka i nestašice bolivara u optjecaju za plaćanje proizvoda, većina transakcija obavlja se u dolarima, što pridonosi padu vrijednosti mjesne valute.

Najkrupnija novčanica je od 500 bolivara. Litra mlijeka košta skoro 10.000, a jedno pile od 10 do 12.000. Vlada Nicolasa Madura je u avgustu 2018. počela program reforme radi zaustavljanja krize i proglasila devalvaciju domaće valute od 96 posto.

Od tada je vrijednost valute pala za još 98 posto pa je MMF predvidio inflaciju od 10.000.000 posto na godišnjem nivou.

Centralna banka od februara 2016. više ne objavljuje svoje ekonomske pokazatelje pa je taj zadatak  preuzeo parlament u kojem većinu ima opozicija.

Check Also

Koronavirus iskomplikovao poslovanje KAP-a: Borimo se da i sa ovim izađemo na kraj

Situacija sa novim koronavirusom je veoma iskomplikovala poslovanje Uniprom Kombinata aluminijuma (KAP), a ta kompanija …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *