Poreska uprava traži stečaj u 330 firmi

Dodajte komentar

Poreska uprava (PU) je u ovoj godini Privrednom sudu, kojim rukovodi Blažo Jovanić, podnijela 330 predloga za pokretanje stečaja kod poreskih dužnika kojima su ukinuta rješenja o reprogramu poreskog duga i kod dužnika kod kojih duže vremena nije bilo moguće da se naplate dugovanja prema državi. Od tih 330 dužnika PU potražuje 18,05 miliona eura.

Ova trocifrena brojka zahtijeva za pokretanje stečajeva sudu u ovoj godini veća je od polovine ukupnih stečajnih zahtjeva za sve pojedinačne godine unazad.

Iz PU su “Vijestima” objasnili da se od 330 predloga 295 odnosi na dužnike kojima je ukinut reprogram i čiji je dug 11,82 miliona, a ostatak je za 35 poreskih obveznika kod kojih ostalim mjerama nije bilo moguće naplatiti poreski dug u iznosu od 6,2 miliona.

„Među obveznicima kod kojih je od početka 2019. godine predložen stečaj nalazi 31 obveznik sa poreskim dugom većim od 100.000 eura, a posebno treba istaći obveznike s dugom većim od milion eura, kao što su Mercur System, Midland Steel Trading, Sotto La Collina i Montri Igalo“, kazali su iz PU.

PU je ranije najavila pokretanje stečaja kod svih dužnika koji su izašli iz reprograma, a ne mogu izmiriti dug, kao i kod ostalih dužnika kod kojih mjere naplate, u skladu sa zakonom, nijesu dale efekat.

Ta institucija je samo u januaru predala 176 predloga za pokretanje stečaja zbog duga od 8,3 3 miliona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *