Elektronsko bankarstvo koristi 71.161 građanin i kompanija

Elektronsko bankarstvo koristi 71.161 građanin i kompanija u Crnoj Gori, kazali su Pobjedi iz Centralne banke.

“Ukupan broj korisnika internet plaćanja na kraju 2018. bio je 66.534, a mobilnih plaćanja 43.626”, navode iz CBCG.

Oni objašnjavaju da je zbog usklađivanja statistike u oblasti platnog prometa u skladu sa regulativom EU došlo promjene strukture godišnjeg izvještaja.

“Zbog toga se sada prikupljaju podaci u vezi sa ukupnim brojem korisnika internet i mobilnih plaćanja”, objašnjavaju iz CBCG.

Iako se broj korisnika ove vrste bankarstva polako povećava i dalje je daleko od razvijenih zemalja, a naročito Turske, Švedske i Njemačke gdje se, po informacijama bankara, najviše upražnjava.

Podaci banaka pokazuju da ovu vrstu bankarstva koja je komotnija, brža, jeftinija, u Crnoj Gori koriste najviše mladi.

U CKB-u su Pobjedi kazali da njihov GO servis, online i internet, aktivno koristi 13.000 korisnika.

“Kontinurano radimo na edukaciji klijenata, prezentujući im prednosti i sigurnost korišćenja CKB GO servisa. Omogućili smo do 20 odsto jeftinije transakcije u odnosu na one koje obavljaju na šalteru”, kazali su iz CKB i dodali da ta usluga omogućava obavljanje svih transakcija i kompletno upravljanje ličnim finansijama sa računara, mobilnog telefona ili tableta.

U Erste banci su kazali da imaju 6,4 hiljada korisnika elektronskog bankarstva, a da mobilno bankarstvo Erste mBanking koristi 3,6 hiljada.

“Broj korisnika elektronskog i mobilnog bankarstva je u prošloj godni porastao za 50 odsto. Iako nivo korišćenja digitalnog bankarstva u Crnoj Gori i dalje nije na nivou razvijenijih tržišta među kojima prednjače Turska, Švedska i Njemačka, stope rasta koje bilježimo nam daju za pravo da očekujemo da će taj zaostatak biti sve manji”, kazao je Pobjedi Bojan Burić, direktor sektora direktnih kanala u Erste banci.

Kako objašnjava, sve više građana koristi prednosti digitalnih servisa, koji im omogućavaju da na računaru ili pametnom telefonu obave gotovo sve što mogu i na blagajni, bez čekanja u redu uz provizije niže do 50 odsto.

Check Also

Osobe koje rade manje plaćen posao imaju veće šanse da u starosti imaju demenciju

Istraživači sa Univerziteta Kolumbijaustanovili su vezu između niskih plata u srednjim godinama i kognitivnog pada …

Leave a Reply

Your email address will not be published.