Podgorica: Odlaže se poskupljenje vode

Dodajte komentar

Filip Makrid vršilac dužnosti izvršnog direktora podgoričkog “Vodovoda” objasnio je za “Vijesti” da Regulatorna komisija za energetiku još nije usvojila podzakonska akta koja bi tretirala cijenu vode i da se do tada odlaže najavljeno poskupljenje.

Do usvajanja akata, kaže Makrid, neće se predlagati nova cijena vode.

On ističe da se sada ne može kalkulisati kad će pozakonska akta biti prihvaćena i koliko bi voda mogla poskupiti.

“Vodovod” će dati svoj predlog Regulatornoj agenciji za energetiku, nakon prihvatanja ili odbijanja predloga, o tome će se izjašnjavati i gradski parlament.

Iz “Vodovoda” je ranije saopšteno da bi voda trebalo da poskupi, kako bi firma uopšte mogla da funkcioniše. Do prije desetak dana iz DOO „Vodovod i kanalizacija“ Podgorica najavljivano je da će uskoro Regulatornoj agenciji za energetiku uputiti zahtjev za izmjenu cijene vode u Podgorici.

“Činjenica je da su cijena vode i odvod kanalizacije u Podgorici među najnižim u Crnoj Gori i među najpovoljnijim u regionu, kao i da od 2011. godine nijesu pretrpjele izmjene, a svjedoci smo širenja vodovodne i kanalizacione mreže i otvaranja novih izvorišta. Kada tome dodamo da smo na pragu realizacije najvrednijeg projekta u Podgorici i da je neophodno novo širenje kanalizacione mreže, naš zahtjev za korekciju cijene vode smatramo opravdanim i uskoro će biti upućen Regulatornoj agenciji za energetiku”, saopštili su ranije “Vijestima” iz “Vodovoda”.

Prilikom nedavne posjete Lješanskoj nahiji gradonačelnik Ivan Vuković je pominjao predlog da voda poskupi 22 odsto.

„Na bazi detaljne analize koja je urađena u Vodovodu i kanalizaciji i u nadležnom organu uprave, vjerujemo da postoje brojni opravdani razlozi za utvrđivanje drugačije cijene. Prvenstveno, rukovodeći se potrebom da održavamo već izgrađenu infrastrukturu i da stvarimo uslove za izgradnju novih infrastrukturnih objekata za potrebe kvalitetnog vodosnabdijevanja građana Podgorice i tretmana otpadnih voda”, saopštili su nedavno iz Glavnog grada.

Iz “Vodovoda” ukazuju da su proširili gradsku i seosku mrežu, da sve to vuče nove troškove i zapošljavanje novih ljudi.

Iz gradske opozicije poručuju da bi “Vodovod” prvo trebalo da smanji gubitke na mreži, da racionalnije posluje, uvede pojedinačne vodomjere u zgradama, smanji broj zaposlenih, pa tek onda da se razmišlja o cijeni vode.

Preduzeće Vodovod je u maju 2017. godine najavljivalo novu cijenu vode i da će biti izjednačena za pravna i fizička lica. Voda je tada trebala za domaćinstva da poskupi za 23,8 odsto.

Odluku o poskupljenju je tada donio odbor direktora preduzeća, a potpisao je Vladan Vučelić.

Za domaćinstva kubik vode 40 centi

Cijena kubika vode sa PDV-om za domaćinstva sada je 40 centi, a 25 centi je kubik kanalizacije. Pravna lica iz prve kategorije vodu plaćaju 1,33 eura po kubiku a kanalizaciju 0,66 eura, dok oni iz A kategorije vodu plaćaju 1,14, a kanalizaciju 0,57 eura po kubiku. Kako je tada objašnjavao Petar Živković, predsjednik odbora direktora Vodovoda, po Zakonu o komunalnim djelatnostima cijene vode za pravna i fizička lica moraju biti izjednačene.

Cijena vode u Podgorici promijenjena je u avgustu 2011. godine kada je sa 22 centa povećana na 0,40 eura po kubiku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *