Naslovne strane dnevnih novina za 13. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dnevne novine

Od koncesija za luke i marine 2,62 miliona

Država je prošle godine od koncesija za korišćenje luka i marina prihodovala 2,62 miliona eura, navodi se u Informaciji o aktivnostima u oblasti koncesija. Prema pregledu naknada, barskim kompanijama Port of Adria i Ocean Montenegro naplaćeno je 798.862 eura, odnosno 52.128, što je ukupno 850.991 euro.

Očekuje se više individualnih dolazaka turista iz Rusije

Pozitivan trend dolaska ruskih turista u Crnu Goru biće nastavljen i ove godine, a može se očekivati rast gostiju koji dolaze individualno, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO). Predstavnici NTO, na čelu sa direktoricom Željkom Radak-Kukavičić, predstavljaju ponudu Crne Gore na međunarodnom turističkom saj mu u Moskvi najznačajnijoj sajamskoj manifestaciji na tržištu Rusije.

Porasla likvidna sredstva banaka

Prosječna likvidna sredstva banaka u decembru prošle godine iznosila su 994,6 miliona eura, što je 1,2 odsto više nego u novembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini su, na dnevnom i dekadnom nivou bili iznad propisanih minimuma, izuzev jedne banke koja je imala dnevne i dekadne koeficijente likvidnosti ispod propisanog nivoa.

Dan

Firmi rektorovog brata posao od 54 hiljade eura

Ministarstvo ekonomije, koje vodi Dragica Sekulić, izabralo je kao najpovoljnijeg ponuđača za usluge kontrole kvaliteta tečnih goriva naftnog porijekla Institut za transport “Intra, koji je u vlasništvu Teodora Nikolića, brata rektora Univerziteta Crne Gore (UCG) Danila Nikolića. Radi se o poslu vrijednosti oko 54,5 hiljada eura. Prema podacima “Dana, odluka o izboru najpovoljnije ponude u postupku javne nabavke donijeta je na osnovu tenderske dokumentacije broj 406-4/2019-6 od 5. februara za otvoreni postupak javne nabavke usluge kontrole kvaliteta goriva.

Pozajmili 1,1 milijardu, za dugove dali 696 miliona

Vlada je u prošloj godini pozajmila 1,1 milijardu eura, dok je za otplatu duga dala 696,3 miliona eura. To je, kako pokazuje analiza konsolidovane potrošnje u prošloj godini Ministarstva finansija, po oba osnova značajno više, tačnije blizu 170 miliona u odnosu na planirani budžet.

Kapital banaka 516,8 miliona

Prosječna likvidna sredstva banaka u decembru prošle godine iznosila su 994,6 miliona eura, što je 1,2 odsto više nego u novembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Prosječna likvidna sredstva u decembru su u odnosu na isti mjesec 2017. godine pala 6,1 odsto. Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini su na dnevnom i dekadnom nivou bili iznad propisanih minimuma, izuzev jedne banke koja je imala dnevne i dekadne koeficijente likvidnosti ispod propisanog nivoa.

 

Pobjeda

Auto-škole u Nikšiću kažnjene zbog kartela

Agencija za zaštitu konkurencije donijela je odluku koja se odnosi na kartelni sporazum autoškola u Nikšiću i kaznila dva pravna lica po hiljadu eura i odgovorne po 500 eura, navodi se u prilogu izvještaja EK o Crnoj Gori od 20. oktobra prošle do 1. marta ove godine, kojije Vlada usvojila u protekli četvrtak.

Jedna banka nije likvidna

Prosječna likvidna sredstva banaka u decembru 2018. su bila 994,6 miliona eura, štoje 1,2 odsto više nego mjesec ranije, ali 6,1 odsto niže nego u decembru 2017. -Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem su bili iznad propisanih minimuma, izuzev jedne banke koja je imala dnevne i dekadne koeficijente likvidnosti ispod nivoa navodi se u podacima CBCG, ali se ne navodi ime banke.

Traže 211 hiljada eura nazad

Montenegro erlajnz traži 211,3 hiljade eura na račun članarine koju je od 2004. do 2012. godine uplaćivao u Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI) radi rješavanja stambenog pitanja svojih zaposlenih.U tužbi navode da su im iz CFSSI nudili stanove na otkup, ali kako nijesu bili zadovoljni ponudom, nakon više godina pregovaranja, traže uloženi novac nazad.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *