Uskoro će se čitava naselja „štampati“ 3D tehnologijom

Dodajte komentar

Tokom prošle godine tim inženjera i naučnika u Sjedinjenim Američkim Državama, napravio je i testirao “Vulkan II”, masivnu mašinu koja može da štampa 3D okvire malih kuća, za manje od jednog dana.

Kasnije ove godine, kako piše Fast company, počeće da grade čitavo naselje sa više od 50 takvih domova.

Novi kvart, prvi takve vrste u svijetu, biće izgrađen u polu-ruralnom dijelu Latinske Amerike za porodice koje zarađuju manje od 200 dolara mjesečno.

“Mi donosimo veoma futurističku tehnologiju porodicama kojima je to najpotrebnije”, rekao je Bret Hagler, osnivač “New Story”, neprofitne organizacije koja sa “Icon”-om, kompanijom za tehnologiju i izgradnju radi na toj mašini.

“New Story” je kompanija koja je osnovana 2014. godine i radi na problemu kako brzo stambeno zbrinuti one koji žive u ekstremnom siromaštvu.

Nakon zemljotresa na Haitiju 2010. godine, ta organizacija je razvila novi proces za bržu izgradnju. Međutim, shvatili su da će tempo tradicionalne gradnje uvek ometati njihovu sposobnost da odgovore na globalne potrebe za boljim stambenim prostorom. Nakon analize različitih opcija za ubrzanje izgradnje i smanjenje troškova, tim je shvatio da bi 3D štampanje moglo da bude održivo rješenje.

“Vulkan II” gradi zidove i podove prskajući slojeve betona i može završiti kuću za jedan dan ili manje. Dodavanje konvencionalnog krova, prozora i ostalih delova može se završiti dan kasnije.

To bi mogla da bude budućnost brze gradnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *