Taksistima se uvodi start za vožnju

Glavni grad pripremio je novu odluku o taksi prevozu koja će narednih dana biti stavljena na javnu raspravu. Ovaj propis, kako je saopštila Lazarela Kalezić, sekretar za saobraćaj, predviđaće jednu novinu, a to je uvođenje starta taksi prevoznicima. Taksi prevoznici sada nemaju start prilikom vožnje, ali je ta norma precizirana novim Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju zbogčega je Glavni grad morao uraditi novu odluku, piše Dan.

“Odlukom su predviđene tri tarife. Prva tarifa je vožnja po gradu, druga tarifa predviđa noćnu vožnju od 22 sata do šest časova, dok treća tarifa predviđa vožnju van grada. Za sve tri tarife novom odlukom biće dat raspon cijena, a na prevoznicima je da sami formiraju cijenu. Tako na primjer za sve tri tarife predviđen je start u rasponu od 40 centi do eura, raspon cijena za vožnju po kilometru po gradu i u toku noćnje vožnje je od 0,40 do eura, dok za vožnju van grada iznos od 0,30 do eura. Precizirane su i cijene za čekanje po satu po kojem minimalna cijena može biti pet, a maksimalna deset eura”, saopštila je Kalezić.

Kalezić navodi da je ovom odlukom data sloboda da konkurencija i tržište sami iznjedre nove tarifne cijene samog prevoza.

Podgorica, kaže ima 970 taksi vozila te da je to optimalan broj.

“U narednom periodu malo bolje ćemo iskontrolisati priču koja je pristuna a to je postojanje „divljih” taksista. Po informacijama koje imamo njih ima ali ćemo se potruditi da to svedemo na minimum”, navela je Lazarela Kalezić.

Lazarela Kalezić od nedavno je imenovana za sekretara za saobraćaj. Sekretarijat za saobraćaj nastao je razdvajanjem Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj.

Između ostalog navela je da postojeći sistem autobuskog prevoza ne funkcioniše na zadovoljavajućem nivou, tako da će se u narednom periodu posvetiti rješavanju ovog problema.

“Svjesni smo da najveći broj građana svakodnevne lotrebe za mobilnošću obavlja korišćenjem privatnih automobila, a pretpostavka ovakvoj situaciji jeste nedostatak adekvatnih alternativa, prije svega neadekvatno organizovan javni prevoz (nedovoljno komforan, pristupačan). Uz to, procenat onih koji za lrevoz najčešđe koriste taksi je takođe visok. Nažalost, postojeći sistem javnog autobuskog lrevoza ne funkcioniše na zadovoljavajućem nivou, tako da su promjene neophodne i problem neće biti uspješno riješen manjim izmjenama navela je Kalezić. U narednom periodu treba nastaviti sa unapređenjem infrastrukture kada su u pitanju biciklističke i pješačke staze”, zaključila je ona.

Check Also

Potpisan Sporazum o saradnji Arbitražnog suda pri Privrednoj komori Crne Gore i Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore

Predsjednik Arbitražnog suda pri Privrednoj komori Crne Gore, Vesko Božović i dekanka Pravnog fakulteta Univerziteta …

Leave a Reply

Your email address will not be published.